GENEL

Marmara Denizi'nde İlk Kez Grida Balığı Görüntülendi

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde Marmara Denizi'nde dalış yapan Volkan Topcu, Ege, Akdeniz ve Atlas Okyanusu'nun doğusunda yaşayan, daha önce Marmara'da rastlanmayan grida balığını görüntüledi.

Marmara Denizi'nde İlk Kez Grida Balığı Görüntülendi
Abone Ol

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde Marmara Denizi'nde dalış yapan Volkan Topcu, Ege, Akdeniz ve Atlas Okyanusu'nun doğusunda yaşayan, daha önce Marmara'da rastlanmayan grida balığını görüntüledi. Su altı kamerasıyla 20 metre derinlikte kaydedilen bu tür, Marmara Denizi'nde ilk kez gözlemlendi. Grida balığı kısa süreliğine kaydedilirken, kayaların arasına girmesiyle görüntüleme son buldu.

İklim Değişikliğinin Etkileri

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Saadet Karakulak, bu durumun iklim değişikliğiyle bağlantılı olduğunu belirtti. Karakulak, güney bölgelerden kuzeye doğru balık göçlerinin arttığını ve bunun Marmara ve Karadeniz'e yeni türlerin girmesine yol açtığını vurguladı. "Özellikle Akdeniz'deki birçok türün yavaş yavaş Marmara ve Karadeniz'e çıktığını görüyoruz. Grida da bu yeni göçmenlerden biri." diye konuştu.

Grida Balığının Ekosisteme Etkileri

Karakulak, gridanın istilacı bir tür olmadığını ancak geldiği bölgede yerli türlerle rekabete girebileceğini söyledi. "Her gelen tür yerli türlerle rekabet ederek onların azalmasına neden olabilir. Gridanın etkilerini zamanla göreceğiz." dedi.

Ekonomik ve Ekolojik Dengeler

Grida gibi türlerin ekonomik olarak değerlendirilebileceğini, ancak ekosistemde bazı dengeleri de bozabileceğini ifade eden Karakulak, "Mesela Karadeniz'de deniz salyangozu ekonomiye katkı sağladı ama kara midyelerin azalmasına neden oldu. Her yeni tür hem fırsatlar hem de tehditler barındırır." şeklinde konuştu.

Bu gelişme, iklim değişikliğinin denizlerdeki ekosistem üzerindeki etkilerini bir kez daha gözler önüne serdi.