Mardin'in Nusaybin ilçesinde Yıldızoğlu ailesi, biberlerini pazarda satamayınca salça ve pul biber üretimine yöneldi, şimdi 100 dönüm arazide doğal ürünler üretiyor.

Mardin'in Nusaybin ilçesinde bulunan Yıldızoğlu ailesi, kırsal Turgutlu Mahallesi'nde ektikleri biberleri pazarda satmakta zorlanınca farklı bir çözüm buldu. İlk olarak kapya biber ekimine başlayan aile, bu biberlerden salça ve pul biber üretmeye yöneldi. Zamanla üretim alanlarını genişleten aile, 100 dönümlük arazi üzerinde kapya biber ekimi yaparak ürünlerini ilçe genelinde satmaya başladı.

"Tamamen Doğal Ürünler Üretiyoruz"

Biberlerini pazarda değerinde satamayan aile, Ziraat Mühendisi Necmi Yıldızoğlu önderliğinde yeni bir yola girdi. Yıldızoğlu, "İlk başta 5 dönümlük alanda deneme yaparak başladık. Kapya biberden salça üretmeye karar verdik. Tamamen doğal ve insan sağlığına zararsız yöntemlerle üretim yapıyoruz." dedi. Yıldızoğlu, yoğun taleplerin ardından üretim alanını 100 dönüme çıkardıklarını ve doğal ürünlerine olan ilginin arttığını belirtti.

İstihdam Sağlayan Bir Üretim Süreci

Yıldızoğlu, kapya biber üretim sürecinin baştan sona el işçiliği ile yapıldığını ve bu sayede bölgedeki kadınlara iş imkanı sağladıklarını ifade etti. "Kadınlarımız hem kendilerine hem de ailelerine katkı sağlıyorlar. Nisan ayında diktiğimiz biberleri temmuz ayında hasat ediyoruz ve salça makinelerinde işleyerek piyasaya sunuyoruz." diye ekledi. Gelen talepler doğrultusunda domates ekimine de başladıklarını belirten Yıldızoğlu, doğal üretim felsefesine bağlı kaldıklarını vurguladı.

Aralıksız hapşıran genç anne, yaklaşık 1 ay süren tedaviyle sağlığına kavuştu Aralıksız hapşıran genç anne, yaklaşık 1 ay süren tedaviyle sağlığına kavuştu

Yıldızoğlu ailesinin doğal yöntemlerle ürettiği salça ve pul biber, hem yerel pazarda hem de bölge genelinde büyük beğeni topluyor.

Kaynak: dha