Mardin’in Midyat ilçesinde öyle bir ırmak akar ki Mardin ve birçok ilçeye can verir. Midyat’ın yaklaşık 20 kilometre güneyinde, Nusaybin ilçesinin ise yaklaşık 25 km kuzeyinde iki ilçeyi birbirine bağlayan yol üzerinden akar Beyazsu. Irmağın kaynağı ise Midyat ilçesinin güney yakasında kalan platoların eteğidir. Midyat’tan Nusaybin’e akar Beyazsu Deresi.

Güneydoğu bölgesinin kurak iklimi ve ağaçsız coğrafyasında, buz gibi soğuk, temiz ve berrak  sularıyla Beyazsu Deresi adeta vahayı andırır. Yıl boyu Mardin’in çeşmelerinden akar Beyazsu.  Aynı zamanda Beyazsu Deresi bölge halkı için tam bir mesire alanı görevini üstlenmiştir.

Beyazsu Deresi’nin leziz balıkları dere kenarında kurulmuş lokantalarda ziyaretçilerin sofrasını süsler. Beyazsu Deresi boyunca kurulan lokantalar bildiğimiz tarzın dışındadır. Tamamen bölgenin otantik yapısına uygun olarak yöreye özgü şark stili ile döşenmiştir tüm lokantalar. Yerel kültür hala teslim olmamıştır global kültüre. Bu manada bölgenin lokantaları hala direnmektedir küreselleşme hastalığına…

Mardin’e gittiğinizde Beyazsu Deresi’ne gitmek isterseniz iki ayrı güzergahı tercih edebilirsiniz. İlki, kültürü, tarihi, mimarisi ile çok farklı bir şehir olan Mardin’i gezdikten sonra Nusaybin yolunu takip ederek ulaşabilirsiniz. Mardin’den yola çıktığınızda Nusaybin ilçesine  aracınızı çevirdiğinizde güzerg’ahtan 4 kilometre güneydoğuda Dayrulzafaran Manastırı’na uğrayabilirsiniz.Manastır ziyareti sonrasında tekrar Nusaybin yolundan bir süre devam edin. 20 kilometre kadar ilerledikten sonra Nusaybin güzergahından 9 kilometre doğuda Dara Antik Kentini ziyaret edebilirsiniz. Dara Antik Kenti, kazılmayı ve gün yüzüne çıkartılmayı beklemektedir yıllardır. Sonrasında devam ederek İpek Yolu’na ulaşabilir ve ardından Nusaybin’e varırsınız. Nusaybin’de Zeynel Abidin Camisi ve Mor Yakup Manastırı’nı ziyaret edebilirsiniz. Nusaybin’den Midyat Yolu’nu takip ettiğinizde 25 kilometre sonra Beyazsu Deresi’ne ulaşabilir, soğuk, berrak sulara ulaşabilirsiniz. Burada otantik lokantalarda leziz balıkları tadabilirsiniz.

Şanlıurfa’nın Kutsalı: Balıklı Göl Şanlıurfa’nın Kutsalı: Balıklı Göl

Beyazsu Deresine ulaşmak için kullanabileceğiniz ikinci güzergah ise Mardin’den sonra Midyat Yolu’nu takip ederek Midyat ilçesine ulaşmaktır. Midyat’ta Estel Müzesi, Kültürevi, Devlet Konukevi, Gelüşke Han’ı, Gümüşçüler Çarşısı gibi birçok noktayı ziyaret edebilirsiniz. Ardından Nusaybin Yolu’Nu takip ederseniz 15 kilometre sonra Beyazsu Deresi’ne ulaşabilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi - UK