Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Kurumlar Vergisi Genel Tebliği'nde yapılan önemli değişiklikler Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan düzenlemelerle yerel asgari kurumlar vergisi, vergi istisnaları ve indirimler gibi konularda kapsamlı yenilikler getirildi.

Asgari Kurumlar Vergisi Uygulaması

Yapılan düzenlemeye göre mükelleflerin beyan ettikleri kazançtan düşülen istisna ve indirimlere rağmen, ödeyecekleri kurumlar vergisi kazancın yüzde 10'undan aşağı olmayacak. 2025 yılı ve sonrasında elde edilen kazançlara bu asgari vergi uygulanacak. Ayrıca, geçici vergi dönemlerinde de aynı kurallar geçerli olacak.

Yeni İşletmeler İçin 3 Yıl Vergi Muafiyeti

Yeni işletmelere büyük bir kolaylık getirilerek, bu işletmelerden 3 yıl süreyle asgari kurumlar vergisi alınmayacak. Mevcut yatırım teşvik belgeli mükelleflerin hakları ise korunacak.

İstisnalar ve Yatırım Fonları Düzenlemeleri

İştirak kazançları, emisyon primi, teknokent ve serbest bölge kazançları ile AR-GE indirimleri kapsam dışında tutulurken, yatırım fon ve ortaklıklarının gayrimenkul gelirlerine ise asgari vergi uygulanacak.

Büyük Yatırımlara Artırımlı Vergi

Türkiye'nin büyük projelerinden elde edilen kazançlara artırımlı kurumlar vergisi uygulanacak. Reel sektörde yüzde 25, banka ve finans kurumlarında yüzde 30, ihracat yapan firmalarda yüzde 20, halka açık şirketlerde yüzde 23 ve imalatçılarda yüzde 24 oranında vergi uygulanacak.

Yurt İçi Satışlardan Vergi Alınacak

Serbest bölgelerdeki üretim faaliyetlerinden elde edilen kazançlara vergi istisnası, artık yalnızca ihracat gelirleriyle sınırlı olacak. Yurt içine yapılan satışlardan elde edilen kazançlar ise vergiye tabi olacak.

Yatırım Teşvikleri ve Diğer Yenilikler

Teşvik belgesi ile yapılan yatırımlarda, belirlenen tutarın yüzde 10'luk kısmı diğer vergi borçlarından mahsup edilebilecek. Ayrıca, Katılım Finans Kefalet Anonim Şirketi, kurumlar vergisinden muaf tutuldu.

Süper Loto’da 309 milyon 155 bin 829 TL’lik rekor ikramiye İstanbul’da sahibini buldu Süper Loto’da 309 milyon 155 bin 829 TL’lik rekor ikramiye İstanbul’da sahibini buldu

Bu değişikliklerle, özellikle yerel ve uluslararası yatırımcılar için çeşitli düzenlemeler ve kolaylıklar getirildi.

Kaynak: aa