Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ), deprem sonrası hasar tespit çalışmalarını hızlandırmak ve güvenilirliğini artırmak amacıyla yapay zeka destekli robotik köpek geliştirmeye başladı. DE-YAS Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altınışık, bu teknolojiyle hasar tespit çalışmalarının daha güvenilir ve kolay hale geleceğini belirtti. Proje, Türkiye ve dünyada bir ilk olma niteliği taşıyor.

KTÜ, Deprem Hasar Tespiti İçin Yapay Zeka Destekli Robotik Köpek Projesi Başlattı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi (DE-YAS), deprem sonrası yapıların hasar tespitini daha güvenilir, hızlı ve etkin bir şekilde gerçekleştirmek amacıyla yapay zeka destekli robotik köpek geliştirme çalışmalarına başladı. Bu inovatif proje, hasar tespit süreçlerinde yaşanan zorlukların üstesinden gelmeyi ve tamamen otomatik hasar tespit raporları oluşturmayı hedefliyor.

DE-YAS Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altınışık, projeyle ilgili olarak, “Depremler sonrası hasar tespit çalışmalarında daha yeni, daha kolay ve güvenilir yöntemler geliştirmeyi hedefliyoruz. Geliştirdiğimiz robotik köpek, binaların içerisine girerek taşıyıcı sistemlerdeki hasarları tespit edecek ve çektiği görüntüleri analiz ederek çatlak türlerini belirleyecek” dedi.

Hasar Tespiti Artık Daha Hızlı ve Güvenilir Olacak

Robotik köpek, üzerindeki kameralar ve sensörler sayesinde binaların iç ve dış yüzeylerindeki hasarları tarayarak, topladığı verileri analiz edebilecek. Özellikle insan müdahalesi gerektirmeden binanın yapısal hasarlarını sınıflandırıp, raporlayabilecek bir sistem sunacak. Yapay zeka teknolojisi ile desteklenen robotik köpek, çatlakların türlerini ve büyüklüğünü otomatik olarak tanımlayarak, hızlı ve güvenilir hasar raporları oluşturacak.

TSE yeni dönemde yapay zeka ve elektrikli araçlara odaklanacak TSE yeni dönemde yapay zeka ve elektrikli araçlara odaklanacak

Altınışık, bu sistemin özellikle büyük deprem bölgelerinde hasar tespit çalışmalarını hızlandıracağını ve olası hataların önüne geçileceğini belirtti. Robotik köpeğin, hasar tespit sürecindeki insan hatalarını minimize etmesi, afet sonrasında daha güvenilir verilerin elde edilmesine olanak tanıyacak.

Türkiye ve Dünya’da Bir İlk

KTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Hacıefendioğlu, projenin dünya ve Türkiye'de bir ilk olduğunu vurgulayarak, “Robotik köpeğimiz inşaat mühendisliği alanında ilk kez kullanılacak bir teknolojiyi temsil ediyor. Üzerine entegre edilen yazılım sayesinde insan müdahalesine gerek kalmadan, hasar tespiti yapabilecek ve raporlayabilecek” ifadelerini kullandı. Hacıefendioğlu, projenin geliştirme aşamasında olduğunu ve robotik köpeğin, deprem sonrasındaki en kritik anlarda insanların yerine geçebilecek bir seviyeye ulaşabileceğini belirtti.

Deprem Hasar Tespitinde Yeni Dönem

Bu proje, Türkiye’nin sık sık karşı karşıya kaldığı depremlerde hasar tespit çalışmalarının daha güvenli ve etkin bir şekilde yürütülmesine büyük katkı sağlayacak. Geliştirilecek robotik sistem, KTÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi ve Araştırma Üniversiteleri Destek Programı (BAP13) tarafından destekleniyor. Proje, yapay zeka ve robotik teknolojilerin deprem sonrası hasar tespitine nasıl entegre edileceğine dair önemli bir adım olarak görülüyor.

Kaynak: dha