Kırklareli Bağ Bozumu Şenlikleri başladı Kırklareli Bağ Bozumu Şenlikleri başladı

Kongo Cumhuriyeti, bir Afrika ülkesidir. Afrika kıtasının batı kısmında yer alan ülke Orta Afrika ülkesi olarak geçmektedir. Tam bağımsızlığını 1960 yılında kazanmıştır. Bağımsızlık öncesinde birden fazla ülkenin sömürgesi olarak kullanılmıştır. Ülkenin resmi dili Fransızca olarak geçmektedir. Fransızca haricinde Lingala ve Kituba dilleri halkın yerli dili olarak konuşulmaya devam etmektedir. Fakir ülkeler arasında yer alan Kongo Cumhuriyeti halkının yarısından fazlasının yoksulluk sınırının altında yaşam sürdürmektedir. Çoğu aile ise çocuklarını okula gönderme imkanına dahi sahip değildir.

Kongo Cumhuriyeti Nasıl Bir Ülkedir?

Kongo Cumhuriyeti yıllarca sömürge altında kalarak doğal ve insani kaynaklarını yeterli derecede kendi için kullanamamış bir ülkedir. Bunun etkilerini halen günümüzde de yaşayarak fakir ülkeler arasında yer almaktadır. Ancak ülke etnik bakımdan çeşitli kültürlere ev sahipliği yapmaktadır. 

Ülke geneli tropikal iklime sahip olduğu için tarım açısından oldukça verimlidir. Başkenti Brazavil olan Kongo Cumhuriyeti, 342.000 km² alan üzerinde kurulmuştur.  Kongo nerede sorularına verilecek ilk yanıt Afrika olsa da orta batı Afrika ülkesi olarak da detaylandırılabilir. 

Kongo Eğitim Durumu

Kongo, üniversite eğitiminin mümkün olduğu Afrika ülkelerinden biridir. Ancak ülkenin maddi durumunun düşük olması eğitim oranının daha düşük olmasına neden olmaktadır. Ancak buna rağmen ülke genelinin pek çoğu okuma yazma bilgisine sahiptir. 2003 verilerine göre okuma yazma oranı %83,8 düzeyinde olarak belirlenmiştir. 

Ayrıca ülkede 16 yaşına kadar ücretsiz devlet eğitimi sağlanmakta olup eğitim mecburi olarak verilmektedir. Okuma yazma dağılımı cinsiyetlere göre kadınlarda 678.4 seviyelerindeyken erkeklerde 689,6 oranındadır.

Kongo Cumhuriyeti'nin Dini İnancı Nedir?

Kongo ülkesinde en yaygın olarak görülen dini inanç Hristiyanlıktır. Kongo Cumhuriyeti dini Afrika kıtasının en çok Katolik nüfuslu ülkesi olarak da bilinmektedir. Çünkü Hristiyan dinine inananların %50'sini Katolikler oluştururken %20'sini Protestanlar oluşturmaktadır. Ayrıca ülkenin %10'luk bir kısmı ise Kimbanguisttir. İslamiyet ülkede pek yaygın görülmemekle birlikte yalnızca %2'lik bir kısım İslami değerlere uygun olarak yaşamaktadır. Ülke nüfusunun %5'lik bir dilimi ise Animizm ve diğer yerel dinlere mensuptur.

Kongo Cumhuriyeti Nüfusu ve Yaş Ortalaması

Kongo nüfusu 2022 verilerine göre 5.97 milyon olarak bilinmektedir. Kongo Cumhuriyeti Devleti genç nüfuslu bir devlettir. Ülkenin yalnızca %3.20'si 65 yaş üzeridir. Ülkenin %58 gibi bir çoğunluğunu 0-24 yaş aralığı oluşturmaktadır. Nüfus artış hızı %2.34 düzeyinde tahmin edilen ülkenin %68'lik dilimi şehir hayatını tercih etmektedir. 

Genel anlamda Kongo’da km2'ye 21 nüfus düşmektedir. Buda nüfus yoğunluğunun oldukça düşük olduğunu yani doğurganlığın az olduğunu göstermektedir. Ülke geneli nüfus yaş ortalaması ise yirmidir.

Kongo'da Ne Meşhurdur?

Kongo her ne kadar fakir ülke statüsünde yer alsa da maden yönünden oldukça zengin bir ülkedir. Ülkenin uzun yıllar sömürge altında kalması, ülke zenginliklerinin yeterinde halk tarafından kullanılamadığını göstermektedir. Birleşmiş Milletlere göre halen Kongo Cumhuriyeti 24 Trilyonluk el değmemiş kıymetli maden rezervine sahiptir. 

Maden rezervi oldukça fazla olan ülkede demir, kurşun, kalay, çinko, bakır, kobalt gibi dayanıklı madenler bulunmaktadır. Ayrıca altın, gümüş, elmas gibi kıymetli madenler açısından da zengin rezervlere sahiptir. 

Maden rezervleri dışında Kongo, tarım alanında da dünya geneline önemli katkılar sağlamaktadır. Ülke genelinde kakao, kahve, tütün ve şeker kamışı gibi önemli ürünlerin üretimi yapılarak ihracatı sağlanmaktadır. 

Ülkenin geleneksel meşhur ürünlerine de değinecek olursak çok çeşitli malzemelerden oluşan yemekleri bulunmaktadır. Ancak tek bir ulusal yemeği bulunmaktadır. Sekiz ürünün bir araya gelmesi ile oluşan Moambe, Ngnanda geleneksel yemekler yapan restoranlarda yerini almaktadır.

Editör: Haber Makale