“Fehmican” Projesiyle Türkiye Birinciliği “Fehmican” Projesiyle Türkiye Birinciliği

ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesindeki URAP Araştırma Laboratuvarı, "2024-2025 Türkiye Sıralaması" sonuçlarını duyurdu. Bu sıralamada Türkiye'deki üniversiteler tıp fakültesi olan ve olmayan olarak iki kategoride değerlendirildi. Koç Üniversitesi, tıp fakültesi olan üniversiteler arasında birinci sırada yer alırken, tıp fakültesi olmayanlar arasında ODTÜ zirvede yer aldı.

URAP Sıralamasında 15 Farklı Akademik Gösterge Kullanıldı

URAP, üniversitelerin akademik performansını değerlendirmek için 15 farklı gösterge kullandı. Bunlar arasında öğretim üyesi başına düşen makale sayısı, atıf oranları, toplam bilimsel doküman, uluslararası ve yurt içi ortak makale sayısı gibi önemli metrikler bulunuyor. Sıralama, Clarivate Analytics/InCites ve YÖK verileri baz alınarak hazırlandı.

Türkiye Genelinde Koç Üniversitesi Birinci

Türkiye genel sıralamasında ise Koç Üniversitesi bu yıl da birinci sırada yer aldı. Koç Üniversitesi'ni Hacettepe Üniversitesi takip ederken, ODTÜ üçüncü oldu. İlk üçü ise sırasıyla Ankara, İTÜ ve İstanbul üniversiteleri izledi.

Tıp Fakültesi Olmayan Üniversiteler Sıralaması

Tıp fakültesi bulunmayan üniversiteler kategorisinde ODTÜ birinci sırayı alırken, İTÜ ve Sabancı Üniversitesi ikinci ve üçüncü sırada yer aldı. İlk 10 şöyle sıralandı:

  1. ODTÜ
  2. İTÜ
  3. Sabancı Üniversitesi
  4. Yıldız Teknik Üniversitesi
  5. Gebze Teknik Üniversitesi
  6. Bilkent Üniversitesi
  7. Boğaziçi Üniversitesi
  8. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  9. Çankaya Üniversitesi
  10. Eskişehir Teknik Üniversitesi

Tıp Fakültesi Olan Üniversiteler Sıralaması

Tıp fakültesi olan üniversiteler sıralamasında ise Koç Üniversitesi birinci olurken, onu Hacettepe ve Ankara üniversiteleri takip etti. İlk 10 üniversite sırasıyla şöyle:

  1. Koç Üniversitesi
  2. Hacettepe Üniversitesi
  3. Ankara Üniversitesi
  4. İstanbul Üniversitesi
  5. Gazi Üniversitesi
  6. İstanbul-Cerrahpaşa Üniversitesi
  7. Ege Üniversitesi
  8. Atatürk Üniversitesi
  9. Marmara Üniversitesi
  10. Erciyes Üniversitesi

URAP’ın Türkiye’deki akademik başarıları sıraladığı bu listede üniversitelerin konumu, yükseköğretimdeki kaliteye dair bilgi sağlarken, gelecek yıl için hedefler belirlenmesi adına önemli bir kaynak oluşturuyor.

Kaynak: aa