Prof. Dr. İlber Ortaylı'dan Antalya'ya turizm eleştirisi (2) Prof. Dr. İlber Ortaylı'dan Antalya'ya turizm eleştirisi (2)

OMÜ'den Doç. Dr. Faruk Aylar, Samsun'daki kıyı erozyonunun ciddi tehlikeler oluşturduğunu belirterek acil önlem alınmazsa geri dönüşü zor sonuçlar yaşanacağını vurguladı.

Samsun'da Kıyı Erozyonu Alarmı

Samsun'un Atakum ilçesinde 2 ay içinde yaşanan ikinci kıyı erozyonu, sahil bölgelerinde büyük tahribat yarattı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faruk Aylar, kıyı erozyonuna karşı gerekli tedbirlerin alınmaması halinde telafisi mümkün olmayan sonuçlarla karşılaşılabileceğini belirtti. Özellikle Atakum ile 19 Mayıs ilçesi arasındaki sahada tehlikenin giderek arttığını vurgulayan Aylar, daha kapsamlı ve bilimsel çözümler gerektiğinin altını çizdi.

Kıyı Erozyonunun Tehlikeleri Artıyor

Atakum ilçesi İncesu mevkisinde yaşanan kıyı erozyonuyla beton kaldırım yolları iki kez çöktü. Aylar, kıyılardaki aşınmanın küresel ısınmaya bağlı olarak deniz seviyesindeki yükselme, bölgenin jeolojik yapısı ve Karadeniz'in derinleşen yapısından kaynaklandığını açıkladı. Yoğun akıntıların da aşınmayı artırdığını belirten Aylar, "Hem kıyı aşınıyor hem de aşınan malzeme deniz tarafından çekiliyor. Bu durum özellikle Atakum ve 19 Mayıs ilçesi arasındaki sahada tehlikeli sonuçlara yol açabilir" dedi.

Bilimsel Çözümler Gerekiyor

Aylar, bu tür doğal süreçlerin sadece taş yığma ve duvar yapma gibi yüzeysel yöntemlerle önlenemeyeceğini, daha derinlemesine bilimsel incelemeler ve yerel yönetimlerle iş birliği yapılması gerektiğini belirtti. "Bu süreci beşeri müdahalelerle ne kadar engelleyebiliriz, bu tartışmalı bir konu. Ancak mutlaka kapsamlı tedbirler alınmalı" ifadelerini kullandı.

Kıyı erozyonu gibi doğal afetlerin daha büyük zararlara yol açmadan önce, yerel yönetimlerin ve bilim insanlarının iş birliğiyle acil çözümler üretmesi gerektiği vurgulanıyor.

Kaynak: dha