Meksika'nın tıbbi bitkileri Nevşehir'deki resim sergisinde tanıtıldı Meksika'nın tıbbi bitkileri Nevşehir'deki resim sergisinde tanıtıldı

Keşan Kent Konseyi Başkanı Dr. Uğur Özdağlı, çeltik hasadı sonrası anız yakmanın yasak olmasına rağmen devam ettiğini ve bu durumun insan sağlığını tehdit ettiğini belirtti. Özdağlı, bölgedeki hava kirliliği ve sağlık sorunlarına dikkat çekerek, yetkililerin acil önlem alması gerektiğini vurguladı.

Keşan Kent Konseyi Başkanı Dr. Uğur Özdağlı, çeltik hasadı sonrası yasak olmasına rağmen devam eden anız yakmanın bölgede ciddi bir hava kirliliğine neden olduğunu ve bu durumun insan sağlığını tehdit ettiğini belirtti. Özdağlı, "Son 15-20 gündür İpsala ve Keşan ovalarında hava kirliliği ve yoğun duman yalnızca iki ilçeyi değil, civar köyleri de etkileyen bir sağlık tehdidi haline gelmiştir" dedi.

"Anız Yakmak Yasalarla Yasaklanmış Bir Eylemdir"

Anız yakmanın Türkiye'de yasalarla yasaklandığını ve cezai yaptırımlara tabi olduğunu hatırlatan Özdağlı, anız yakmanın toprak yapısına, çevreye ve ekosisteme zarar verdiğini ifade etti. Özdağlı, "2023 yılı itibarıyla anız yakma cezası dönüm başına 500 ila 5 bin lira arasında değişiyor. Ormanlara yakın bölgelerde bu ceza daha da artırılabilir" diye konuştu.

"Halk Sağlığı İçin Acil Önlem Alınmalı"

Dr. Uğur Özdağlı, anız yangınlarının halk sağlığı üzerindeki ciddi etkilerine de dikkat çekerek, solunum yolu hastalıklarının yaygınlaştığını belirtti. Özdağlı, "Anız yakmanın ardından çıkan toz, kül ve kimyasallar solunum yoluyla canlıların sağlığını ciddi şekilde tehlikeye atmaktadır. Bu durum başta astım, alerji, bronşit ve KOAH gibi rahatsızlıkları artırmaktadır" dedi. Özdağlı, yetkililerin acilen harekete geçmesi gerektiğini vurguladı ve İlçe Hıfzıssıhha Kurulu'nu göreve davet etti.

Kaynak: dha