🚢 Karadeniz'deki yüzer doğal gaz platformu ile Türkiye'nin enerji üretimi ikiye katlanıyor! 4,4 milyon haneye gaz sağlayacak platform ile enerji bağımsızlığına bir adım daha! ⚡️

NATO Genel Sekreteri Rutte, Türkiye'yi ziyaret edecek NATO Genel Sekreteri Rutte, Türkiye'yi ziyaret edecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin ilk yüzer doğal gaz üretim platformunun Sakarya Gaz Sahası'ndaki üretimi iki katına çıkaracağını açıkladı. Platform, Karadeniz’deki gaz rezervlerinin daha verimli kullanılmasını sağlayacak ve 4,4 milyon haneye doğal gaz temin edecek.

Bayraktar, Çanakkale’nin Biga ilçesindeki İÇDAŞ Limanı’nda platformun incelemelerini yaptıktan sonra açıklamalarda bulundu. Bakan, platformun Türkiye'ye 51 günlük bir seyahatin ardından ulaştığını belirtti.

Enerji Üretimini Katlayacak Teknoloji

Bu devasa platformun sadece bir gemi olmadığını vurgulayan Bayraktar, platformun bir endüstriyel sanayi tesisi olduğunu söyledi. Platform, deniz tabanından çıkartılan doğal gazı işleyerek BOTAŞ’ın karadaki gaz hattına bağlayacak.

Bayraktar, bu platformun Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası’nda şu anda günlük 10 milyon metreküp olan üretimi, 20 milyon metreküpe çıkaracağını ve böylece 4,4 milyon hanenin ihtiyacını karşılayacağını belirtti.

3 Futbol Sahası Büyüklüğünde

Yaklaşık 300 metre uzunluğunda ve 58 metre genişliğinde olan bu yüzer platform, Türkiye’nin enerji bağımsızlığı yolundaki önemli bir adım olarak öne çıkıyor. 2026 yılına kadar platform, 9 milyon haneye yetecek doğal gazı sağlayabilecek kapasiteye ulaşacak.

Platformun 20 yıl boyunca deniz tabanına sabitlenerek günlük 10 milyon metreküp gaz üretmesi hedefleniyor. Yaklaşık 165 kişilik bir ekip, bu tesisin 7/24 operasyonlarını sürdürecek. Çoğunluğu Türk mühendisler ve teknisyenlerden oluşacak bu ekip, Türkiye’nin enerji geleceği için kritik rol oynayacak.

Yeni İsim ve Gelecek Hedefleri

Bayraktar, yüzer platform için bir isim arayışında olduklarını ve halktan da öneri beklediklerini ifade etti. 2026 yılına kadar Faz 1 ve Faz 2 üretimlerinin tamamlanmasıyla 9 milyon haneye yetecek kadar gaz sağlanması planlanıyor. Bunun yanı sıra, yeni keşifler için sondaj çalışmalarının devam edeceği de açıklandı.

Karadeniz'deki üretim hedeflerinin yanı sıra, Bakan Bayraktar Oruç Reis Gemisi’nin de Somali’ye gönderileceğini belirtti. Somali’de yapılacak sismik çalışmalarla Türkiye’nin enerji kaynakları keşfi devam edecek.

Kaynak: aa