Karadeniz'de balık av sezonunun başlamasıyla birlikte bol miktarda avlanan palamudun fiyatı, olumsuz hava şartları ve balıkçıların denize açılamaması nedeniyle hızla yükseldi. Sezon başında 50 liradan satılan palamut, şu anda 130-150 lira arasında satılıyor. Samsun Saathane Meydanı'nda balıkçılık yapan Dündar Kırbaş, bu fiyat artışının temel nedeninin kötü hava şartları olduğunu söyledi.

"Hava Koşulları Balıkçıları Zorladı"

Balıkçı Dündar Kırbaş, balıkçıların denize çıkamaması nedeniyle balığın azaldığını ve bunun da fiyatlara yansıdığını belirtti. Kırbaş, "Balığın azalması ve hava şartları fiyatları yukarı çekiyor. Eğer hava şartları daha elverişli olsaydı, palamut şu an 150 değil 100 lira civarında olacaktı. Balıkçılar denize açılamadığı için palamut da piyasada azalıyor," dedi. Sezon başında 50 liraya satılan palamutun şu anda irileştiğini ve fiyatların iki katına çıktığını ekledi.

Fiyat Artışı Diğer Balıklara da Yansıdı

Balıkçı Halit Bayrak ise kötü hava koşulları nedeniyle tüm balık fiyatlarında artış yaşandığını dile getirerek, "Şu an mezgit 150, barbun 100 lira civarında. İnşallah hamsi önümüzdeki ay çıkar," dedi. Bayrak, balığın azalması ve kötü hava koşulları nedeniyle fiyatların daha da yükselebileceğini vurguladı.

Borsa günü yükselişle tamamladı Borsa günü yükselişle tamamladı

Vatandaşların Tepkisi: "Fiyatlar Cep Yakıyor"

Vatandaşlar da balık fiyatlarındaki artıştan şikayetçi. Nail Aytekin, "20 gün önce palamut 50 liraydı, şimdi 150 lira olmuş. Bu fiyatlara nasıl balık alacağız?" diye sordu. Günay Birvar ise, "Fiyatlar parası olana iyi ama parası olmayana zor. Balık az çıktığı için fiyatların arttığını söylüyorlar," diyerek fiyat artışının herkes için zorlayıcı olduğunu ifade etti.

Umutlar Hamsiye Bağlı

Balıkçılar, hava şartlarının düzelmesiyle birlikte balık avının artmasını bekliyor. Hamsinin önümüzdeki ay piyasaya çıkmasıyla balık fiyatlarında bir dengeleme olacağı umut ediliyor. Ancak şu an için palamut ve diğer balıklarda yaşanan fiyat artışı, Karadeniz'de balıkseverleri zor durumda bırakıyor.

Kaynak: aa