Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen 'Yaprağı Yenen Sebzelerde Kalıntı Eylem Planı' kapsamında İzmir’in Menemen ve Menderes ilçelerinde biyolojik mücadele destekleri sağlanmaya başlandı. Proje, tarımda kimyasal kalıntıyı azaltarak, yaprağı yenen sebzelerde tüketicinin güvenilir gıdaya ulaşmasını sağlamayı amaçlıyor.
Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, özellikle yaprağı yenen sebzelerde kalıntı riskinin yüksek olduğunu belirterek, “Bu sebzeler fazla işlemden geçmeden tüketildiği için üretimden sofraya kadar güvenli bir yolculuk sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
8 İlde Yürütülen Proje: İzmir Ön Planda
İzmir’in de dahil olduğu Adana, Mersin, Hatay, Antalya, Eskişehir, Ankara ve Bursa gibi 8 ilde yürütülen proje, toplam 12 bin 733 dekar alanda uygulanıyor. İzmir’de bu proje kapsamında, 382 bin 500 TL bütçe ile 250 dekar alanda marul, maydanoz, roka, tere ve nane gibi sebzelerin üretimi yapılıyor. Bu yıl içerisinde Menemen ve Menderes’te toplam 75 üreticiye 17 bin 500 sarı ve mavi yapışkan tuzak, ayrıca 37 bin 500 metre şerit halinde sarı tuzak dağıtıldı.
Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, İzmir'in kışlık sebze üretiminde Türkiye’de öncü olduğunu belirtti: “İzmir, tarımsal üretimde birçok üründe ilk sırada yer alıyor. Özellikle kışlık sebzeler konusunda oldukça geniş bir üretim potansiyeline sahibiz.”
Biyolojik Mücadele ile Zararlılara Karşı Etkin Çözüm
Proje kapsamında dağıtılan yapışkan tuzaklarla, özellikle beyaz sinek, yaprak bitleri ve 'thrips' gibi zararlılarla biyolojik mücadele yapılacak. Bu yöntem, kimyasal kullanımını azaltarak kalıntı riskini ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Mustafa Şahin, “Proje, kimyasal kullanmadan temiz ve güvenilir sebzeleri tüketicilere sunmayı amaçlıyor” dedi.
Organik ve Kalıntısız Tarımın Önemi Artıyor
İzmir’in Menderes ilçesinde marul üretimi yapan çiftçi Erol Akyer, bu yöntemin ilaçsız üretimi desteklediğini belirterek, “Kimyasal kullanımından uzak durmaya çalışıyoruz. İl Tarım Müdürlüğümüz tarafından getirilen bu tuzakları deneyeceğiz ve sonuçlarına göre daha da genişleteceğiz. Hedefimiz, kimyasalsız, kalıntısız sebze üretmek” diye konuştu.
Tüketici Talebi ve Üretici Farkındalığı Artıyor
Son yıllarda tüketicilerin organik ve kalıntısız ürünlere olan ilgisinin arttığını ifade eden Mustafa Şahin, “Tüketiciler, iyi tarım ve organik üretim yapılmış ürünleri tercih etmeye başladı. Bu da üreticileri daha bilinçli tarım uygulamalarına yönlendiriyor. Bakanlığın uyguladığı politikalar sayesinde organik tarım ve iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması hedefleniyor" dedi.
Şahin, önümüzdeki yıllarda bu yöntemlerin İzmir genelinde tüm üreticiler tarafından uygulanmasını amaçladıklarını belirterek, bölgenin tamamında kalıntısız tarım hedeflediklerini ifade etti.