İzmir'in içme suyu ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan Tahtalı Barajı'ndaki su seviyesi alarm veriyor. Geçen yıl aynı dönemde yüzde 31,07 olan doluluk oranı, bu yıl yüzde 16,83'e kadar geriledi. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, su seviyesinin 2008'den bu yana en düşük seviyeye indiğine dikkat çekerek İzmir için tehlike çanlarının çaldığını belirtti.

Kuraklık İzmir'i Vurdu

İzmir'in su ihtiyacı Tahtalı, Balçova, Ürkmez, Güzelhisar, Gördes ve Alaçatı Kutlu Aktaş barajları ile yer altı kaynaklarından karşılanıyor. Ancak bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle bölgede yeterli yağış düşmedi, bu da barajlardaki su seviyelerinin önemli ölçüde azalmasına neden oldu. İZSU Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre İzmir'in yüzde 44’lük su ihtiyacını karşılayan Tahtalı Barajı'ndaki su seviyesi, kritik eşiğin altına düşmüş durumda.

Diğer Barajlardaki Durum Ne?

İsrail'in saldırı tehdidinin ardından Lübnan'ın Sur kentinde yeni göç dalgası başladı İsrail'in saldırı tehdidinin ardından Lübnan'ın Sur kentinde yeni göç dalgası başladı

Tahtalı Barajı'ndaki su seviyesi kadar, İzmir'deki diğer barajlar da kuraklık tehdidi altında. Ürkmez Barajı'nda geçen yıl yüzde 16,75 olan doluluk oranı bu sene yüzde 12,06'ya düştü. Gördes Barajı’nda ise doluluk oranı yüzde 3,96'dan yüzde 3,61'e geriledi. Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı'nda geçen yıl yüzde 24,78 olan su seviyesi bu sene yüzde 11,48'e kadar indi. Balçova ve Güzelhisar barajlarında ise doluluk oranlarında küçük artışlar gözlendi.

"Su Seviyesi Aralık Ayına Kadar Yüzde 10'un Altına İnebilir"

Prof. Dr. Doğan Yaşar, barajlardaki düşüşün aralık ayına kadar devam edebileceği ve Tahtalı Barajı'nda su seviyesinin yüzde 10’lara kadar inmesinin beklendiğini açıkladı. Yaşar, İzmir'in içme suyu ihtiyacını karşılamak için acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

Bu ciddi kuraklık tehdidi, İzmir'de su yönetimi ve tasarruf politikalarının yeniden ele alınmasını zorunlu kılıyor.

Kaynak: dha