Sosyal medyada satılan 'her hastalığa iyi gelen' damla, uzmanlar tarafından tehlikeli bulundu. Uzmanlar, Sağlık Bakanlığı onayı olmadan ilaç kullanılmamalı dedi.

Uzmanlardan 'Her Hastalığa İyi Gelen Damla' İddialarına Uyarı

Sosyal medyada kendisini fitoterapi ve naturopati uzmanı olarak tanıtan T.Y., katarakt hariç görme bozukluklarını ve tüm duyma sorunlarını tedavi ettiğini iddia ettiği bir damlayı tanıttı. 5 bin TL'ye satılan damlanın ilk kullanımda yüzde 20 iyileşme sağladığını öne süren T.Y., ürünün Sağlık Bakanlığı onaylı olduğunu iddia etti. Ancak, uzmanlar bu tür iddiaların yanıltıcı olduğunu ve halk sağlığı için risk oluşturabileceğini vurguladı.


"Bir Damlayla Tüm Hastalıklar Tedavi Edilemez"

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Gökhan Deda, tek bir damlayla tüm göz hastalıklarının tedavi edilmesinin mümkün olmadığını belirtti:

“Menopoz dönemini yaşam tarzı değişiklikleri ile rahat geçirmek mümkün” “Menopoz dönemini yaşam tarzı değişiklikleri ile rahat geçirmek mümkün”

"Tıbbi ilaçlar yıllarca süren araştırmalar ve denemeler sonucunda piyasaya çıkar. Yalnızca bir damlayla tüm hastalıkları tedavi etmek imkansızdır. İlk kullanımda yüzde 20 iyileşme sağlayan bir ilaç olsaydı, birçok hastalığın çözümü bulunmuş olurdu."


Yanlış Kullanım Telafisi Mümkün Olmayan Sonuçlar Doğurabilir

Dr. Deda, bu tür ürünlerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyardı:

"Bu tarz iddialara itibar etmemek gerekir. Bilinçsizce kullanılan ilaçlar telafisi zor sonuçlara yol açabilir. Mutlaka Sağlık Bakanlığı onaylı ve hekim reçetesiyle ilaç kullanılmalıdır."


"İlaç Olduğu Bile Şüpheli"

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erkan Vuralkan ise, damlanın etkinliğinin bilimsel olarak kanıtlanmadığını söyledi:

"İlaç olarak satılabilmesi için belirli dozların ve maddelerin test edilmesi gerekir. Damlanın, sadece lokal etkili olması nedeniyle bu kadar geniş bir tedavi sağlayabileceğini düşünmek doğru değil."


Halk, Ürüne Karşı Temkinli

İnternette satılan bu damlaya karşı halkın büyük bir kısmı temkinli yaklaştı. Yüksek fiyatlı ve güven vermeyen ürünü denemek yerine, çoğu kişi hekim kontrolünde ilaç kullanmayı tercih edeceğini belirtti.

Kaynak: dha