Uluslararası STK Sherpa: Fransız şirketi Lafarge'ın terör örgütü finansmanından yargılanması bir zafer Uluslararası STK Sherpa: Fransız şirketi Lafarge'ın terör örgütü finansmanından yargılanması bir zafer

ABD'nin Florida eyaletini etkisi altına alan Helene Kasırgası, geçen hafta şiddetli rüzgar ve su baskınlarına yol açtı. Kasırganın neden olduğu afetlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 200'e ulaştı. Helene, 2005 yılında Katrina Kasırgası'ndan bu yana ABD topraklarını vuran en ölümcül kasırga olarak kayıtlara geçti.

Kasırganın Etkilediği Eyaletler

Kasırga, özellikle Florida, North Carolina, South Carolina, Georgia ve Virginia eyaletlerinde büyük yıkıma yol açtı. Kasırga kaynaklı şiddetli rüzgar ve su baskınları nedeniyle binlerce insan zor durumda kaldı. Federal Acil Durum Yönetim Ajansı (FEMA), şimdiye kadar en az 2 bin 100 kişinin kurtarıldığını açıkladı. Buna ek olarak, yüzlerce yol hala ulaşıma kapalı durumda ve 1 milyon kişinin elektriksiz kaldığı bildirildi.

Starlink'ten Afetzedelere İnternet Desteği

Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX firmasının uydu internet hizmeti Starlink, kasırgadan etkilenen bölgelere bir ay boyunca ücretsiz internet hizmeti sağlayacağını duyurdu. Starlink yetkilileri, arama kurtarma çalışmalarına destek olmak amacıyla hizmetin ücretsiz olacağını belirtti.

Elektrik Kesintileri Devam Ediyor

Kasırganın vurduğu Florida, Georgia, South Carolina ve North Carolina’da toplamda milyonlarca ev ve iş yerinde elektrik kesintileri yaşandı. Elektrik kesintilerini takip eden Poweroutages internet sitesine göre, bu beş eyalette hala yaklaşık 1 milyon müşteri elektriksiz durumda.

Başkan Biden'dan Afet Durumu İlanı

ABD Başkanı Joe Biden, kasırgadan en çok etkilenen Florida ve North Carolina eyaletlerinde "afet durumu" ilan etti. Bu kararla birlikte, kasırgadan olumsuz etkilenen bölgeler için federal yardım sağlanması talimatı verildi.

Helene Kasırgası'nın Genel Etkileri

Helene Kasırgası, Florida'nın kuzeybatı kıyılarını 225 kilometre hızla vurdu ve hızla diğer eyaletlere yayıldı. Kasırga, milyonlarca kişinin elektriksiz kalmasına, altyapının ciddi şekilde zarar görmesine ve yüzlerce yolun ulaşıma kapanmasına neden oldu. Afet bölgelerinde arama kurtarma çalışmaları devam ederken, can kayıplarının artmasından endişe ediliyor.

Kaynak: aa