Haziran ayında aylık cari denge fazla verdi, yıllık açık 24,8 milyar dolar oldu. Bakan Şimşek, cari açığın milli gelire oranının düşeceğini belirtti.

Haziran ayında aylık cari denge fazla vererek dikkat çekti ve yıllık açık 24,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Haziran ayına ilişkin Ödemeler Dengesi İstatistikleri'ni değerlendirdi. Bakan Şimşek, aylık cari dengenin fazla verdiği son verilere göre, ikinci çeyrekte yıllık cari açığın milli gelire oranının yaklaşık yüzde 2,2’ye, üçüncü çeyrekte ise yüzde 2’nin altına gerilemesini beklediklerini ifade etti.

Bakan Şimşek, istatistiklerle ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: "Programımızın dengelenme ve dezenflasyondaki olumlu sonuçlarının yanı sıra işgücü piyasasındaki kısa vadeli olumsuz etkilerini görüyoruz. İşsizlik oranı haziranda yüzde 9,2’ye yükseldi ancak bu yıl OVP’den daha düşük ve tek haneli işsizlik oranı öngörüyoruz. Kalıcı refah artışı sağlamak için programımızı kararlılıkla uyguluyoruz. İşgücü piyasasının niceliği kadar niteliği de önemlidir. Bu kapsamda verimlilik artışı, beşeri sermayenin güçlendirilmesi ve dijital dönüşüme odaklanan yapısal reformlara ağırlık veriyoruz."

Bakan Şimşek’in açıklamalarına göre, ekonomik dengelenme ve dezenflasyon programlarının olumlu sonuçları görülmeye başlanmış durumda. Ancak işsizlik oranında görülen kısa vadeli artışlar, uzun vadede kalıcı refah artışı sağlamak için uygulanan programların bir parçası olarak değerlendiriliyor. Bakan Şimşek, işgücü piyasasının hem nicelik hem de nitelik olarak güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı ve bu doğrultuda verimlilik artışı, beşeri sermayenin güçlendirilmesi ve dijital dönüşüme odaklanan yapısal reformların önemine dikkat çekti.

Küresel Piyasalarda Fed'in Faiz İndirimi Sonrası Gözler TCMB'ye Çevrildi Küresel Piyasalarda Fed'in Faiz İndirimi Sonrası Gözler TCMB'ye Çevrildi

Haziran ayında cari dengenin fazla vermesi ve yıllık cari açığın milli gelire oranının düşmesi beklentisi, Türkiye ekonomisinin geleceği için olumlu bir işaret olarak değerlendiriliyor. Bakan Şimşek, bu süreçte kararlılıkla uygulanacak reformların ekonomik istikrarı ve sürdürülebilir kalkınmayı destekleyeceğini belirtti.

Kaynak: Haber Merkezi