Nevşehir’in Acıgöl ilçesinde yaşayan ve 60 yıldır terzilik mesleğini sürdüren Şammas Bayar, şehirde "Yılın Ahisi" seçilerek büyük bir onur yaşadı. 72 yaşındaki Bayar, 1964 yılında henüz 12 yaşında İstanbul’da küçük bir terzihanede çırak olarak başladığı mesleğini ilk günkü heyecanla devam ettiriyor. İstanbul’da 13 yıl çalıştıktan sonra memleketi Acıgöl’de kendi atölyesini açan Bayar, bugün de dört çocuğu ve 18 torunuyla birlikte mesleğine bağlı kalmayı sürdürüyor.

Küçükçekmece'de 'Anne Taksi' Projesi Hayata Geçti Küçükçekmece'de 'Anne Taksi' Projesi Hayata Geçti

Her gün tezgahının başına geçerek siparişleri hazırlayan Bayar, mesleğine olan sevgisini şu sözlerle dile getirdi: “Bu mesleği sevdik ve devam ettik. Allah'a şükür bugüne kadar doktor yüzü görmedim. Televizyonda bile film izlerken gözüm kıyafetlere ilişir, hemen nerede hata olduğunu fark ederim.”

Değişen Moda ve Uyum Sağlama

Terzi Bayar, terzilik mesleğinin değişen giyim modasına her dönem uyum sağlamayı gerektirdiğini belirtiyor. 60 yıllık tecrübesiyle, İspanyol paça pantolonlardan uzun yakalı ceketlere kadar birçok modayı takip ettiğini söyleyen Bayar, sanatkar olmanın sürekli öğrenmeyi gerektirdiğini vurguluyor: “Sanatkar dediğin, zamana göre iş yapar. 30 yıl önce farklıydı, şimdi farklı. Sanatkarlık her şeyi yapmayı bilmeyi gerektirir.”

Ancak Bayar, günümüz gençliğinin sanatkarlığa yönelmediğini de ekliyor: “Şimdiki gençlik, araba, telefon peşinde, ‘Sanatkar olalım.’ diyeni göremiyorum.”

Yılın Ahisi Onuru

Nevşehir’de "Yılın Ahisi" seçilmekten gurur duyduğunu belirten Bayar, mesleğine olan bağlılığıyla her gün atölyesinde çalışmayı sürdürüyor. Bayar’ın müşterilerinden İmdat Çalışkan da terzilik sanatının değerine dikkat çekerek, “Her üründe el yapımı başkadır, makine bunun yerini tutmaz.” şeklinde konuştu.

Terzi Şammas Bayar, değişen moda anlayışlarına uyum sağlayarak, hem geleneksel hem modern çizgilerdeki tasarımlarıyla müşterilerini memnun etmeye devam ediyor.

Kaynak: aa