ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 50 baz puan indirerek 4,75-5,00 aralığına çekti. İndirim, enflasyonda ilerleme kaydedildiği gerekçesiyle yapıldı. #Fed #Faizİndirimi #ABD

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizinde 50 baz puan indirime giderek faiz oranını yüzde 4,75-5,00 aralığına çekti. Bu indirim, 4 yıl aradan sonra Fed'in faiz indirdiği ilk karar oldu. İndirim kararı, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tarafından 11'e karşı 1 oyla alındı. Michelle Bowman, 25 baz puanlık bir indirimden yana oy kullandı.

Enflasyondaki Gelişme ve Risk Dengeleri Etkili Oldu

Fed'in yaptığı açıklamada, enflasyonda kaydedilen ilerleme ve risk dengeleri göz önünde bulundurularak faiz indiriminin gerçekleştiği belirtildi. Banka, enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru ilerlediğini ancak hala yüksek seviyede olduğunu vurguladı.

En Son 2020’de Faiz İndirildi

Fed, 2020’de Kovid-19 pandemisi nedeniyle faiz oranını yüzde 0-0,25 aralığına çekmiş ve ardından faiz artışlarına başlamıştı. Mart 2022’den itibaren 11 kez faiz artırımı gerçekleştiren Fed, faiz oranını yüzde 5,25-5,50 aralığına kadar çıkarmıştı.

Ayder Balında Hasat Başladı: Bu Yıl 5 Ton Üretim Bekleniyor Ayder Balında Hasat Başladı: Bu Yıl 5 Ton Üretim Bekleniyor

Ekonomik Görünüm ve Riskler

Fed Başkanı Jerome Powell, "Enflasyona yönelik yukarı yönlü risklerin azaldığını, istihdama ilişkin aşağı yönlü risklerin arttığını" belirtti. Banka, 2024 yılı sonu için federal fon oranı tahminini yüzde 5,1'den yüzde 4,4'e çekti. Ayrıca, işsizlik oranı tahminleri ve enflasyon hedefleri de gözden geçirildi.

Faiz İndiriminin Ardından Büyüme Tahminleri

ABD ekonomisinin büyüme tahmini bu yıl için yüzde 2,1’den yüzde 2’ye düşürüldü. Banka, 2025 ve 2026 yılları için büyüme oranını yüzde 2 olarak belirledi.

Kaynak: aa