Erzurumlu yazar Zekiye Çomaklı, Sarıkamış Harekatı'nda yaralanan dedesi Yusuf Koçak'a gazilik madalyası verilmesi için Milli Savunma Bakanlığı'na başvuruda bulundu.

Erzurumlu yazar Zekiye Çomaklı (70), dedesi Yusuf Koçak'ın Sarıkamış Harekatı'nda gösterdiği kahramanlıklar sonucunda gazilik madalyası alması için Milli Savunma Bakanlığı'na (MSB) müracaat etti. 1893 doğumlu olan dedesinin, kendi atı ve silahıyla harekata katıldığını, Soğanlı Dağları'nda sol kolundan yaralandığını anlatan Çomaklı, dedesinin hakkı olan gazilik madalyasının verilmesi dışında hiçbir talebinin olmadığını vurguladı.

Otizmli Genç Yiğit Tekeli, Resimleriyle İlham Kaynağı Oluyor Otizmli Genç Yiğit Tekeli, Resimleriyle İlham Kaynağı Oluyor

Çomaklı, dedesinin Sarıkamış Harekatı’nda yaşadığı zorlukları ve yaralanma hikayesini, 1969 yılında lisede yazdığı bir ödev sırasında öğrendiğini söyledi. Dedesi Yusuf Koçak’ın savaş sırasında sol koluna şarapnel isabet ettiğini ve Erzurum’daki bir hastanede tedavi gördüğünü ifade eden Çomaklı, o dönemde kendi atı ve silahıyla vatan savunmasına katılan dedesinin gazilik hakkının iade edilmesini talep etti.

Yusuf Koçak'ın Sarıkamış’taki Kahramanlıkları

Zekiye Çomaklı, dedesinin Sarıkamış Harekatı'nda Soğanlı Dağları'nda arkadaşları Fillo Hafız ve İsa Bey ile birlikte savaştığını ve sol kolundan yaralandığını dile getirdi. Yaralanmasının ardından Erzurum’a götürülen Yusuf Koçak, tedavisinin tamamlanmasının ardından Erzincan kara yolundaki Tercan Mustafabey bölümünde görevine geri döndü. Ermenilerin Erzurum’u işgaline kadar mücadeleye devam eden Koçak, savaş sonrasında memleketi Aşkale’ye geri döndü. Savaş sırasında 28’inci Fırka 83'üncü Alay 2'nci Tabur Komutanları Yüzbaşı Musa Kazım ve Yüzbaşı Harputlu Kürt Selim komutasında görev aldığını torununa anlatan Koçak, bu kahramanlık hikayesiyle ailesine ilham oldu.

Fotoğraflarla Yeniden Başvurdu

Zekiye Çomaklı, dedesinin gazilik madalyası talebi için 2009 yılında da başvuruda bulunmuş, ancak döneme ait yeterli belge ve fotoğraf sunamadığı için talebi kabul edilmemişti. Çomaklı, bu kez dedesine ait fotoğraflarla birlikte MSB'ye yeniden başvurdu. Fotoğraflarda dedesinin savaşta yaralanan kolunun açıkça görüldüğünü belirten Çomaklı, dedesinin gazilik hakkının teslim edilmesini istedi. Dedesinin savaş arkadaşları Fillo Hafız ve İsa Bey gibi birçok kişinin de evrak eksikliği nedeniyle gazilik madalyası alamadığını ifade eden Çomaklı, sadece dedesinin hakkı olan madalyayı istediğini belirtti.

Çomaklı, "Dedem savaşa katıldı, yaralandı ve mücadeleye devam etti. Hayatta iken gazilik talep etmedi ama şimdi ben, torunu olarak onun bu hakkının teslim edilmesini istiyorum. Başka hiçbir talebim yoktur" dedi.

Kaynak: dha