Erzurum, kış turizmi, doğal ve tarihi zenginliklerinin yanı sıra coğrafi işaretli lezzetleriyle de adından söz ettiriyor. Erzurum Ticaret Borsası tarafından yürütülen çalışmalarla kent, son 5 yılda 6 olan coğrafi işaretli ürün sayısını 59’a çıkararak Türkiye’nin en fazla coğrafi işaret tescili bulunan üçüncü ili konumuna ulaştı. Erzurum'un Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen su böreği, civil peynir ve göğermiş peynirinin Avrupa Birliği (AB) coğrafi işaretine alınması için yapılan başvuru ise değerlendirilmeye devam ediyor.

"Türkiye'nin siber kalesi" USOM yeni takviyelerle daha da güçlenecek "Türkiye'nin siber kalesi" USOM yeni takviyelerle daha da güçlenecek

Gastronomide Erzurum İmzası
Erzurum, su böreği, kadayıf dolması, civil peynir, göğermiş peynir, babaanne pastası, ayran aşı gibi tescilli ürünleriyle hem Türkiye’de hem de uluslararası arenada dikkat çekiyor. Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral, kentteki gastronomi potansiyelini vurgulayarak, “Erzurum’un 400’e yakın yöresel lezzeti var. Bu zenginlik, kentimizin kültürel mirasına ve ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Bu yolla unutulmaya yüz tutmuş tarifleri koruma altına alıyoruz” dedi.

Tescil ve Tanıtımla Markalaşma
Erzurum Ticaret Borsası, yöresel ürünlerin endüstriyel olarak tanıtımı için çeşitli projeler geliştiriyor. Başkan Hakan Oral, “Erzurum’un gastronomik potansiyeli, tarım ve hayvancılık altyapısıyla destekleniyor. Ürünlerin tanıtımını sağlamak için turizm projeleri geliştiriyoruz. Ayrıca, Atatürk Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen gastronomi çalıştayları ile markalaşma yolunda hızla ilerliyoruz” ifadelerini kullandı.

3 Ürün AB Tescili Yolunda
Erzurum’un tescilli ürünlerinin Avrupa’ya tanıtımı için Erzurum Ticaret Borsası bünyesinde kurulan ekip, AB standartlarına uygun başvurularla kent lezzetlerini küresel pazara açmayı hedefliyor. Başkan Oral, “Su böreği, civil peynir ve göğermiş peynir için AB tescil başvurumuz değerlendiriliyor. Bu tescillerle birlikte Erzurum’un lezzetleri küresel tanınırlık kazanacak ve Erzurum’un bir markası haline gelecek” şeklinde konuştu.

Erzurum, bu tescil süreçleri ve gastronomi projeleriyle yalnızca turizmde değil, uluslararası gastronomi sahnesinde de kendine kalıcı bir yer edinmeyi hedefliyor.

Kaynak: aa