Erzurum'da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kapsamında Türkiye Bisiklet Federasyonunun 2024 faaliyet programında yer alan Dağ Bisikleti Cumhuriyet Kupası yarışması öncesinde tarihi ve kültürel bilinci artırmak amacıyla “Tabyalar Bisiklet Turu” düzenlendi. Türkiye'nin 81 vilayetinden gelen 100 sporcu, yerel protokol ve halkın katılımıyla gerçekleştirilen tur, kentin tarihî zenginliklerini gözler önüne serdi.

Tura katılanlar, Erzurum’un tarihi yapılarından Yakutiye Medresesi, Ulu Camii, Erzurum Kalesi, Aziziye ve Mecidiye tabyaları ile milli kahraman Nene Hatun'un kabrini ziyaret etme fırsatı buldu. Tarihi mekanlar boyunca yaklaşık 8 bin 700 metre boyunca pedal çeviren katılımcılar, turu tamamladıktan sonra Cumhuriyet coşkusunu tarihi tabyalar eşliğinde yaşadı.

“Tarihi Bilinç Gelişiyor”

Etkinlik hakkında konuşan Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle Türkiye'nin dört bir yanından gelen gençlerin Erzurum’daki tabyaları görmesini istediklerini belirterek, "Bu toprakların ne zor şartlarda savunulduğunu gençlerimiz bizzat görsün ve hissetsin istedik," dedi. Valilik olarak tarihe sahip çıkmak adına 23 tabyayı kamu kurumlarına zimmetlediklerini ifade eden Çiftçi, bu tür etkinliklerle tarih derslerinin daha anlamlı hale geldiğini belirtti. Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün Büyük Kiremitlik Tabya’da düzenlediği etkinliklerle gençlere tarihi değerleri aktarmanın önemini vurguladı.

Cumhuriyet Kupası'na Büyük İlgi

ULAK Haberleşme, 4,5G ve 5G teknolojileriyle SAHA EXPO'da boy gösterdi ULAK Haberleşme, 4,5G ve 5G teknolojileriyle SAHA EXPO'da boy gösterdi

Erzurum Bisiklet İl Temsilcisi ve Türkiye Bisiklet Federasyonu Dağ Bisikleti Teknik Kurulu Üyesi Mustafa Kocaman, katılımcıların toplam 8 bin 700 metrelik parkuru tamamladığını ve etkinliğin çok başarılı geçtiğini ifade ederek şunları söyledi: "Bu organizasyon, ilimizin yanı sıra ülke çapında örnek bir etkinlik oldu. Protokolün de katılımıyla sporcularımız tüm zorluklara rağmen parkuru başarıyla tamamladı. Yarın, Kiremitlik Tepe’de toplam 2,5 kilometrelik bir parkurda ulusal dağ bisikleti şampiyonamızı gerçekleştireceğiz. 81 ilden tahmini 100 sporcunun katılımıyla saat 12.30’da başlayacak yarış, 16.00’da yapılacak ödül töreniyle sona erecek.”

Bu etkinlikler, hem Erzurum’un turizm potansiyelini artırmayı hem de gençleri Cumhuriyet ruhuyla buluşturmayı hedefleyerek tarihi mekanlarda anlamlı anılar bırakmayı amaçlıyor.

Kaynak: dha