Erzincan'ın İliç ilçesindeki Anagold Maden Ocağı'nda, Şubat ayında 9 işçinin hayatını kaybettiği heyelanın ardından maden sahasında alınan güvenlik önlemleri basına tanıtıldı. Şirket yetkilileri, tüm politika ve prosedürlerin gözden geçirildiğini, teknolojik yatırımlar yapılarak güvenlik standartlarının yükseltildiğini belirtti.

Anagold Madeni, Basına Kapılarını Açtı

Erzincan’ın İliç ilçesinde yer alan Anagold Maden Ocağı, 13 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 9 işçinin hayatını kaybettiği toprak kaymasının ardından faaliyetlerini durdurmuştu. Aradan geçen aylar sonrasında, şirket yetkilileri basına kapılarını açarak yapılan çalışmalar ve alınan önlemler hakkında bilgi verdi.

Göçükte 9 İşçi Hayatını Kaybetmişti

Heyelan sırasında 9 işçinin hayatını kaybettiği trajik olayın ardından, iş sağlığı ve güvenliği süreçleri kapsamlı bir şekilde yeniden değerlendirildi. Anagold Madencilik Hukuk Direktörü Cem Aktolgalı ve Kurumsal İletişim Müdürü Onur Acar, basın mensuplarına maden sahasını gezdirerek yeni uygulamaları anlattı. Liç sahasındaki yığınların %80'inin taşındığını ve üretim alanlarının güvenlik açısından revize edildiğini belirttiler.

Teknolojik Yatırımlar ve Yeni Güvenlik Önlemleri

Maden sahasında güvenliği artırmak amacıyla 4 radarla izleme sistemi kurulduğunu açıklayan Cem Aktolgalı, yeni radar sistemleri ve izleme teknolojileriyle güvenlik standartlarının güçlendirildiğini ifade etti. Aktolgalı, “Bütün politika ve prosedürlerimizi gözden geçiriyoruz. Tüm çalışanlarımızı yeniden eğitime aldık ve tesisimizi tekrar gözden geçirerek hiçbir eksik kalmadan yeniden faaliyete geçmek istiyoruz” dedi.

Heyelan Anında 50 Kişi Tahliye Edildi

Heyelan sırasında 50 çalışanın hızla tahliye edildiğini belirten Aktolgalı, “Olay öncesi bölgede çalışan 50 kişilik bir ekip vardı. Çatlakların fark edilmesi üzerine iş yeri eğitimimizde yer alan acil tahliye prosedürleri devreye sokuldu ve arkadaşlarımız hızla bölgeden çıkarıldı” diye konuştu. Bu tahliye, daha fazla can kaybının önüne geçilmesinde etkili oldu.

Bölge Halkı Madeni Destekliyor

Maden ocağının açılmasını isteyen bölge halkının, çalışanların çoğunluğunun İliç ilçesinden olduğunu belirten Aktolgalı, “Madenin yeniden açılması bölge ekonomisi için önemli. Çalışanlarımızın %60'ı yerel halktan oluşuyor. Ağustos ayında işten çıkarılan 187 işçimize cazip bir paket sunduk ve yeniden ihtiyaç duyduğumuzda onlara geri döneceğiz. Şu anda maden sahasında 400 çalışanımız bulunuyor ve yerel firmalarla iş birliğimiz devam ediyor” şeklinde konuştu.

Çalışanların Durumu ve Gelecek Planları

Kurumsal İletişim Müdürü Onur Acar, maden sahasında çalışan personelin büyük kısmının işten çıkarılmak zorunda kalındığını, ancak yeniden iş gücüne ihtiyaç duyulması halinde bu çalışanların geri çağrılacağını belirtti. Acar, “Toplamda 3 bin kişilik bir iş gücüyle çalışıyorduk. Ağustos ayında 187 Anagold çalışanı ile yollarımızı ayırmak zorunda kaldık. Taşeron firmalarımızdan da yaklaşık 700 kişi işten çıkarıldı” diye konuştu.

Gelecek İçin Güçlendirilmiş Güvenlik ve Teknolojik Alt Yapı

Anagold Madencilik, maden sahasındaki güvenlik yatırımlarını artırarak olası risklere karşı hazırlıklı olmak için yeni teknolojik çözümler geliştirdi. Tesisin tam kapasiteyle yeniden üretime geçmesi beklenirken, yetkililer, bölgedeki madencilik faaliyetlerinin hem çevresel hem de ekonomik olarak yerel halka katkı sağlamaya devam edeceğini belirtti.

Anagold Maden Ocağı, faaliyetlerine yeniden başladığında, bölge ekonomisine ve Türkiye’nin altın üretimine önemli katkılar sunmaya devam edecek.

Ege Denizi'nde fırtına uyarısı Ege Denizi'nde fırtına uyarısı

Whatsapp Image 2024 10 12 At 18.54.12

Whatsapp Image 2024 10 12 At 18.54.37

Kaynak: Haber Merkezi