Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen "Doğal Olan Normal Doğum" temalı Normal Doğum Eylem Planı Tanıtım Toplantısı’na katıldı. Toplantıda yaptığı konuşmada, doğum tecrübesinin anne ve bebek arasında özel bir bağ oluşturduğunu ve bu sürecin doğal bir şekilde gelişmesinin önemine değindi.

Hatay'da depremzedeler yeni konutlarına yerleşiyor Hatay'da depremzedeler yeni konutlarına yerleşiyor

Doğal Doğumun Önemi

Emine Erdoğan, konuşmasında doğal doğumun anne ve bebek üzerindeki olumlu etkilerine vurgu yaparak, "Doğal doğum sürecinde anne, hormonların sağlıklı salgılanmasıyla hızlıca toparlanır, bebeğini emzirir ve ömür boyu sürecek güven ve sevgi bağının temelini atar" dedi. Ayrıca, bebeğin doğum kanalında karşılaştığı faydalı bakterilerin güçlü bir bağışıklık sistemi geliştirdiğini, akciğer ve beyin gelişiminde olumlu etkiler yarattığını belirtti.

Türkiye’de Sezaryen Oranları

Emine Erdoğan, Türkiye'deki sezaryen doğum oranlarının yüksek olmasına dikkat çekerek, "Bugün Türkiye’de dünyaya gelen iki çocuktan biri sezaryenle doğuyor. Bu, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği yüzde 15’lik makul sezaryen sınırını ciddi şekilde aşıyor" ifadelerini kullandı. Sezaryenin tıbbi bir gereklilik olmadıkça tercih edilmemesi gerektiğini, çünkü sezaryen doğumların anne ve bebek üzerinde olumsuz etkiler bırakabildiğini de vurguladı.

Anne Adaylarına Çağrı

Konuşmasının sonunda, tüm anne adaylarını doğal doğumu kucaklamaya çağıran Emine Erdoğan, "Bütün anne adaylarımızı, fıtratlarındaki bu mucizeyi, başka bir tecrübeyle edinilmeyecek eşsiz bilgeliği kucaklamaya davet ediyorum" dedi. Ayrıca, doğal doğumu teşvik eden projelerin yaygınlaştırılmasının önemine dikkat çekerek, Sağlık Bakanlığı ve emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.

Azra Akın'ın Deneyim Paylaşımı

Programda eski Türkiye ve Dünya Güzeli Azra Akın da annelik ve doğal doğum deneyimlerini paylaştı. Akın, tıbbi bir zorunluluk olmadığı sürece tüm kadınların doğal doğum yapabileceğini belirterek, "Doğal doğumun mucizesini her anında yaşadım ve bunu tüm anne adaylarına öneriyorum" dedi.

Plaket Töreni

Toplantının sonunda, doğal doğumu teşvik eden hekim ve ebelere plaket takdim edildi. Plaket alan isimler arasında Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Op. Dr. Adem Dilek, İstanbul Sancaktepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Doç. Dr. Arzu Bilge Tekin ve Gaziantep Abdulkadir Yüksel Devlet Hastanesi’nden ebe Aysun Çil gibi sağlık profesyonelleri yer aldı.

Katılımcılar

Toplantıya Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, çeşitli üniversitelerin rektörleri, sağlık müdürleri ve kadın hastalıkları uzmanları katıldı.

Kaynak: aa