Beydağları Doğa Sporları Kulübü üyeleri, bu hafta sonu düzenledikleri Isparta Eğirdir yürüyüşünde bölgedeki Kovada Gölü'nün hızla kuruduğuna tanık oldu. Eğirdir Gölü'ne bağlı olan ve son dönemde ciddi kuraklık ve kirlilikle karşı karşıya kalan Kovada Gölü'ndeki su seviyesinin önemli ölçüde düştüğü gözlemlendi.

Kovada Gölü'nün Kuruma Tehlikesi

Beydağları Doğa Sporları Kulübü Başkanı Nusret Yakışıklı, "20 yıldır yürüyüş yaptığımız Kovada Gölü'nde ilk defa böyle bir manzarayla karşılaştık. Yaklaşık 150 metre su çekilmiş, kuşların yaşadığı sazlıklar tamamen kurumuş durumda," diyerek gölün yaşadığı kuraklık tehlikesine dikkat çekti.

Su Yönetimi Eksikliği ve Vahşi Sulama

Bölgedeki yoğun elma üretimi ve vahşi tarımsal sulama nedeniyle gölün hızla kuruduğunu belirten Yakışıklı, "Meteorolojik verilere göre Göller Yöresi, Karadeniz'den sonra en çok yağış alan bölge. Ancak su yönetimi yapılmadığı için göl, vahşi sulama ve kaçak sondajlar nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya" ifadelerini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: "13-20 Mart İyilik Haftası Olarak Belirlendi" Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: "13-20 Mart İyilik Haftası Olarak Belirlendi"

Eğirdir ve Kovada Gölleri Arasındaki Kritik Bağlantı

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici ise Eğirdir ve Kovada göllerinin birbirine olan hayati bağını vurguladı. Kesici, "Eğirdir Gölü Kovada Gölü'nü besliyor. Eğer Eğirdir Gölü kurursa, Kovada da kuruma riski altında," dedi.

Vahşi Sulamanın Sonlandırılması Çağrısı

Dr. Kesici, Kovada Gölü'nün kurtarılması için vahşi tarımsal sulamanın acilen sonlandırılması ve modern sulama sistemlerinin devreye alınması gerektiğini belirtti. Gölün kurumasının yalnızca doğal ekosistemi değil, bölgedeki endemik türleri de tehdit ettiğini ifade etti.

Kaynak: dha