Neolitik Çağ’a dair en önemli buluşmalar! Dünya Neolitik Kongresi, 4-8 Kasım’da Şanlıurfa’da başlıyor. 64 ülkeden bilim insanları Göbeklitepe ve Neolitik Çağ'ı tartışacak.

Dünyanın farklı bölgelerinde yapılan Neolitik Çağ kazılarından elde edilen bulgular, 4-8 Kasım 2024 tarihlerinde Şanlıurfa’da düzenlenecek Dünya Neolitik Kongresi'nde tartışılacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın himayesinde gerçekleştirilecek kongre, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Göbeklitepe ile ün kazanan Taş Tepeler Projesi'ne ev sahipliği yapan Şanlıurfa’da yapılacak. Bu önemli etkinliğe 64 ülkeden 1400’e yakın bilim insanı katılacak.

64 Ülkeden Bilim İnsanları Bir Araya Geliyor

İstanbul Üniversitesi ve Harran Üniversitesi’nin iş birliğiyle düzenlenen kongrede, Neolitik Çağ’a dair akademik çalışmalar ele alınacak. Taş Tepeler Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Necmi Karul, geçen yıl düzenlenmesi planlanan ancak deprem felaketi nedeniyle ertelenen bu kongrenin Türkiye’de yapılmasının büyük bir anlam taşıdığını belirtti. Karul, "Dünyanın farklı coğrafyalarında yapılan Neolitik araştırmaların ilk kez bu kadar geniş kapsamda ele alınacağı bir kongre olacak," dedi.

Narin’e ithaf edilen özel bölüm yürekleri burktu Narin’e ithaf edilen özel bölüm yürekleri burktu

Binlerce Katılımcı ve 702 Bildiri

Kongrede, bilim insanları Neolitik Çağ’a dair 702 bildiri ve 61 poster sunacak. Bu büyük organizasyonun bilimsel potansiyeli, uzun vadede Neolitik araştırmalara yön verecek önemli adımlar atılmasını sağlayacak. Katılımcılar arasında, Neolitik dönem uzmanları ve 480’den fazla kurumun temsilcileri de yer alacak.

Taş Tepeler Projesi ve Neolitik Araştırmalar

Göbeklitepe ile başlayan Taş Tepeler Projesi, Şanlıurfa’da Neolitik Çağ’ın ilk aşamalarına ışık tutuyor. Prof. Dr. Karul, kazı çalışmalarının hala devam ettiğini ve kongrenin bu projeyle olan bağının büyük önem taşıdığını vurguladı.

Arkeoloji Meraklılarına Davet

Kongre, arkeolojiye ilgi duyan bireylere de açık olacak. Ancak sınırlı kontenjan nedeniyle, katılmak isteyenlerin kayıt yaptırmaları gerektiği hatırlatıldı. Bu eşsiz etkinlik, Neolitik Çağ ve arkeolojiye dair dünyada bir ilki temsil ediyor.

Kaynak: aa