Dünya Bankası’ndan Karadeniz’in temizlenmesi için 6,39 milyon dolarlık destek! BBSEA projesi kapsamında Türkiye, Gürcistan, Moldova ve Ukrayna’da kirlilikle mücadele edilecek. #Karadeniz #ÇevreKoruma #BBSEA #DünyaBankası

Dünya Bankası, Karadeniz’in karşı karşıya olduğu kirlilik sorunlarının çözülmesine yönelik önemli bir adım atarak, "Karadeniz’in Mavileştirilmesi" projesi kapsamında 6,39 milyon dolarlık Küresel Çevre Fonu (GEF) hibesini onayladı. Özellikle tarımsal faaliyetler, kimyasal kirlilik ve etkisiz atık su arıtımı gibi faktörler, Karadeniz ekosistemini tehdit eden başlıca sorunlar arasında yer alıyor.

Konya'daki Tarihi Gençlik Pınarı Kurudu Konya'daki Tarihi Gençlik Pınarı Kurudu

Karadeniz Ülkelerine Destek

Proje kapsamında Gürcistan, Moldova, Türkiye ve Ukrayna’da hükümetlerin ve özel sektörün Karadeniz’deki kirlilik sorununu çözmeye yönelik çabaları desteklenecek. Hibenin uygulanmasında Birleşmiş Milletler Proje Hizmetleri Ofisi sorumlu olacak.

Kirlilikle Mücadelede Ekolojik Yenilikler

Proje, özellikle ötrofikasyonun (besin maddelerinin aşırı birikimi) önlenmesine yönelik yenilikçi çözümleri teşvik etmeyi hedefliyor. Su yönetimi, tarım ve su ürünleri yetiştiriciliği alanlarındaki mevcut düzenleyici çerçeveler incelenecek ve ulusal yatırım önerileri geliştirilecek.

Bölgesel İş Birliği ve Diyalog Güçleniyor

BBSEA Programı, Karadeniz’in sürdürülebilir yönetimi için bölgesel diyaloğu güçlendirmeyi ve ülkelerin çevresel kaliteyi geliştirme çabalarına katkıda bulunmayı amaçlıyor. Ayrıca, deniz kirliliğiyle mücadele stratejilerinin, iklim değişikliğine uyum ve azaltım politikalarına entegre edilmesi hedefleniyor.

Kaynak: aa