Burdur Hacılar Büyük Höyük'te yapılan kazılarda 5 bin yıllık bir insan iskeleti bulundu. İskeletin detaylarını antropologlar inceleyecek.

Eğitim ve Doğa Temalı Fotoğraf Yarışmasının Sonuçları Açıklandı Eğitim ve Doğa Temalı Fotoğraf Yarışmasının Sonuçları Açıklandı

Hacılar Büyük Höyük'te 5 Bin Yıllık İskelet Bulundu

Burdur'un Hacılar köyünde yer alan Hacılar Büyük Höyük'teki kazı çalışmaları sırasında, yaklaşık 5 bin yıllık olduğu belirlenen bir insan iskeleti bulundu. İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Gülsün Umurtak başkanlığında yapılan kazıların bu yılki bölümü sona ererken, kazılarda höyüğün batı bölümünde küp içinde bir iskelete rastlandı. İskelet, incelenmek üzere korumaya alındı.

Prof. Dr. Umurtak: "Ölü Gömme Geleneklerine Uygun Bir Buluntu"

Kazı Başkanı Prof. Dr. Gülsün Umurtak, iskeletin İlk Tunç Çağı'na, M.Ö. 3000'li yıllara ait olduğunu belirtti. Küp içinde bulunan iskeletin, dönemin ölü gömme geleneklerine uygun bir şekilde yerleştirildiğini söyleyen Umurtak, "Bu, sadece Hacılar'a özgü değil, o dönemin birçok yerleşiminde görülen bir gelenek," dedi.

'Fetüs' Pozisyonunda Gömülmüş İskelet

Prof. Dr. Umurtak, iskeletin, bebeğin anne karnındaki yatış pozisyonu olan 'fetüs' pozisyonunda olduğunu belirtti. İskeletin küp içinde dizlerin çeneye çekik şekilde yerleştirildiğini söyleyen Umurtak, "Dişleri sağlam, ancak aşınmış durumda. Antropologlar, iskeletin daha fazla detayını ortaya çıkaracak," diye ekledi.

Mezar Hediyeleri: Bronz Delici Alet Bulundu

Kazıda ayrıca iskeletin yanında mezar hediyesi olarak bırakıldığı düşünülen bronz bir delici alet bulundu. Prof. Dr. Umurtak, bu aletin iskeletin hayattayken kullandığı bir eşya olabileceğini söyledi.

Kazı çalışmalarında bulunan bu iskelet, Burdur’un tarihi ve arkeolojik zenginliklerine ışık tutmaya devam ediyor.

Kaynak: dha