Selçuk Üniversitesi Tarım ve İklim Değişiklikleri Uygulama ve Araştırma Merkezi, tarımda devrim niteliğinde bir çalışmaya imza attı. Yaklaşık 30 yıldır yürütülen araştırmalar sonucunda, Türkiye'nin farklı bölgelerinden toplanan bakteriler ile hastalık, zararlılar ve kuraklığa karşı biyolojik mücadelede kullanılan 20 bin çeşit bakteri koleksiyonu oluşturuldu.

Türkiye’nin Farklı Bölgelerinden Toplanan Bakteriler

Merkezin Müdürü Prof. Dr. Kubilay Kurtuluş Baştaş, uzun yıllardır süren bu çalışmanın önemine dikkat çekti. Farklı bitki ve topraklardan toplanan bakterilerin, laboratuvar çalışmaları ve arazi testleri ile koleksiyona eklendiğini belirten Baştaş, bu bakterilerin bitki beslemede ve biyolojik mücadelede büyük rol oynadığını ifade etti. Baştaş, "Bakteriler, bitkilerin fosfor ve azot gibi besinleri almasını sağlıyor ve kuraklık gibi çevresel stres faktörlerine karşı bitkileri koruyor" dedi.

Biyolojik Mücadelede Avrupa'nın Rotası

Avrupa Birliği’nin 2030’a kadar tarım ilaçlarının %50'sini, 2050’ye kadar da %90'ını yasaklama kararına dikkat çeken Prof. Dr. Baştaş, bu noktada doğal yöntemlerin önem kazandığını belirtti. Baştaş, "Bu bakteriler, tarım ilaçlarına alternatif olarak çevreye ve insana zararsız bir çözüm sunuyor" dedi.

Kuraklık ve Kök Çürüklüğüne Karşı Çözüm

Baştaş, kuraklığa ve hastalıklara karşı ciddi başarılar elde ettiklerini vurguladı. Özellikle kök çürüklüğü gibi mücadele edilmesi zor hastalıklarda %90’a varan başarı sağlandığını ifade eden Baştaş, faydalı bakterilerin yeni teknolojilerle dayanıklılıklarının artırıldığını belirtti. "Bu başarılarla gurur duyuyoruz," diye ekledi.

Biyolojik Tarımda Gelecek

Selçuk Üniversitesi’nin bakteriyel koleksiyonu, tarımsal üretimde kaliteyi artırırken doğaya zarar vermeyen çözümler sunuyor. Sebze, meyve ve birçok bitki türünde yapılan denemeler, olumlu sonuçlar vererek tarımda biyolojik mücadelede devrim niteliğinde bir gelişme sağladı.

TUSAŞ'a terör saldırısı; şehit ve yaralılar var TUSAŞ'a terör saldırısı; şehit ve yaralılar var

Kaynak: aa