Bursa'da 7 yaşındaki Aslıhan, sattığı dergilerle Gazzeliler için 40 bin lira topladı Bursa'da 7 yaşındaki Aslıhan, sattığı dergilerle Gazzeliler için 40 bin lira topladı

Iğdır’ın Tuzluca ilçesi Yukarı Çıyrıklı köyünde, KuzeyDoğa Derneği tarafından yürütülen kuş halkalama ve araştırma çalışmaları, Türkiye ve dünyanın farklı ülkelerinden gelen uzmanların desteğiyle devam ediyor. Bu yılki gönüllü kuş bilimciler arasında Belçikalı uzmanlar Lowie Lams ve Augustijn De Keteleare da yer alıyor.

Belçika’dan Iğdır’a Kuş Halkalama İçin Geldiler

Belçikalı kuş bilimciler, alandaki kuşları gözlemleyerek ve halkalayarak, Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi’ndeki çalışmalara katkı sağlıyor. Kuş bilimci Lowie Lams, KuzeyDoğa Derneği Başkanı Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu'nun daveti üzerine Iğdır’a geldiğini belirtti. "İnsanlar çok dost canlısı ve doğası çok güzel. İlkbaharda yeniden gelmeyi planlıyorum," dedi.

Kuş Türleri Açısından Önemli Bir Bölge

Augustijn De Keteleare, Türkiye'nin bu bölgesinin daha önce hiç görmediği kuş türleri açısından önemli olduğunu söyledi. "Belçika'da biyoloji bölümü öğrencisiyim ve 5 yıldır kuş halkalama lisansım var. Burada çok nadir görülen kuş türleriyle karşılaşmak beni etkiledi," dedi.

Kuş Bilimi İçin Iğdır’ın Önemi

Bölgedeki gönüllü kuş bilimciler, her saat kontrol ettikleri kuş ağlarına takılan kuşları Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi’ne getiriyor. Halkalama işlemi sonrası, kayıt altına alınan kuşlar tekrar doğaya bırakılıyor. Bu çalışmalar, Iğdır’ın kuş envanterinin gelişmesine katkı sağlıyor.

Kaynak: aa