Avrupa kıtasında yer alan pek çok ülke kişi başına düşen gelir seviyesinin düşüklüğü, işsizlik rakamlarının hızla büyümesi, gelir adaletsizliği gibi toplumun ekonomik ölçütlerini negatife götüren sorunlarla boğuşuyor.

Kartlı Ödemelerde Temassız İşlemler Rekor Kırdı Kartlı Ödemelerde Temassız İşlemler Rekor Kırdı

Refahın ve zenginliğin adresi gibi gösterilen Avrupa’nın en yoksul ülkelerine ve bu yoksulluğun sebeplerine birlikte bakalım.

Avrupa, 16. Yüzyıldan itibaren yaşanan Coğrafi keşifler ve reform hareketleri, 19. Yüzyılda yaşanan sanayi devrimi ve sonrasında dünya üzerinde kurduğu sömürü düzeni ile asırlarca Asya ve Afrika ülkelerinin hammaddelerini yağmalayarak zengin olmuştur. Özellikle İngiltere’de yaşanan Sanayi Devrimi ile Dünya üzerinde kurulan sistem Avrupa’nın zenginleşmesini sağlamıştır. Ancak bu kıtada yer alan tüm ülkeler için geçerli değildir. Doğu Avrupa ve Balkanlar’da bulunan ülkeler genellikle yoksul olarak adlandırabileceğimiz ülkelerdir. Dünya Bankası verileri ile baktığımızda da bu aynen göze çarpmaktadır.

Genel olarak ülkelerin zenginliği gayrisafi yurtiçi hasıla ile ölçülürken, o ülkede yaşayanların zenginliği ise kişi başına düşen gayrisafi milli gelir ile ölçülmektedir. Gelelim zengin Avrupa’nın fakir ülkelerine…

RUSYA

Yüzölçümüne bakıldığında Rusya, Avrupa’nın en büyük ülkesi olarak görünse de ekonomik ölçütlere göre durum pek de öyle değil. Rusya milli sermayesi, Avrupa’nın en büyük ekonomilerinden olsa da kişi başına düşen milli gelir 10.690 dolardır. Bu gelir Rusya’nın Avrupa kıtası ülkeleri içindeki en yoksul 10. Ülke olduğuna işaret etmektedir.

BULGARİSTAN

Bulgaristan Osmanlı Devleti döneminde Türk hakimiyetinde yaşamış bir Balkan ülkesidir. Dünya genelinde yaşanan son küresel krizin vurduğu ülkeler arasında yer alıyor. Ülkenin dörtte biri yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Sanayi ve teknoloji sektörlerinde kendini yenileyemeyen Bulgaristan, kişi başına 9.540 dolarlık milli geliri ile Avrupa’nın en yoksul ülkeleri arasında dokuzuncu sırada yer alıyor.

KARADAĞ

Balkanların kuzeybatısında yer alan bu küçük Avrupa ülkesinin, kişi başına düşen milli geliri 7.900 dolar. Avrupa’nın en yoksul ülkeleri sıralamasında sekizinci sırada yer alan Karadağ halkının yüzde yirmisi yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Karadağ’da işçi ücretlerinin düşüklüğü ve yolsuzluk ekonomiyi olumsuz yönde etkiliyor.

SIRBİSTAN

7.400 dolarlık kişi başı milli geliriyle Avrupa’nın en yoksul ülkeleri sıralamasında yedinci sırada bulunan Sırbistan, yabancı yatırımcıların tercih etmediği ülkeler arasında yer alıyor. Yerli üretim ekonomisiyle ayakta durmaya çalışan Sırbistan, düşük teknolojik imkanlar ve işsizlik nedeniyle sıkıntılı zamanlar yaşıyor.

BEYAZ RUSYA

Beyaz Rusya diğer adıyla Belarus, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin yıkılmasıyla kurulmuş ve Avrupa kıtasının doğusunda bulunan genç bir devlettir. İkinci Dünya Savaşı döneminde büyük tahribat yaşayan Beyaz Rusya toprakları, bundan son derece olumsuz etkilenmiş topraklar üzerinde bulunmaktadır. Beyaz Rusya, kişi başına milli geliri 6.330 dolar geliriyle Avrupa yoksulluk sıralamasında altıncı sırada bulunuyor.

BOSNA HERSEK

Balkanlarda yer alan Bosna Hersek, ekonomik olarak sıkıntılarla boğuşan bir ülkedir. Yaşadığı savaş dolayısıyla büyük bir yıkıma uğrayan Bosna Hersek, ülkeyi yeniden inşa etme çalışmaları nedeniyle ekonomisi zarar gören ülkelerden biridir. 6.090 dolarlık kişi başı milli geliriyle Bosna Hersek, Avrupa’nın en yoksul beşinci ülkesidir.

MAKEDONYA

Güney Avrupa’nın denizi olmayan ülkesi Makedonya, ekonomik ölçütler açısından yoksul bir ülkedir. Yolsuzluğun kol gezdiği ülkede devlet yapısı da çok sağlıklı değildir. Sahip olduğu devlet düzeni nedeniyle ekonomisi zayıf olan Makedonya, Avrupa’nın yoksul ülkeleri sıralamasında dördüncü sırada ve milli geliri 5.720 dolar.

ARNAVUTLUK

5.210 dolarlık kişi başı milli geliriyle Avrupa’nın en fakir üçüncü ülkesi olan Arnavutluk ekonomisi son derece zayıf olan ülkeler arasındadır.

MOLDOVA

Doğu Avrupa’da bulunan bu Rus orjinli ülke yaklaşık 10 yıl süren bir ekonomik kriz geçirmiş ve ülke nüfusunun yarıdan fazlası yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. Avrupa’nın en yoksul ikinci ülkesi olan Moldova’da kişi başına milli gelir 4.570 dolardır.

UKRAYNA

Rusya ile giriştiği savaşta büyük yıkıma uğrayan Ukrayna, hala bu savaşa devam etmekte ve yaşam mücadelesi vermektedir. Sadece ekonomisi değil tüm sektörleri alt üst olan Ukrayna, birçok insanı mülteci olarak diğer ülkelerde yaşayan, 3.540 dolarlık milli geliriyle Avrupa’nın en yoksul ülkesi görünümündedir.

Editör: Haber Merkezi - UK