Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde bulunan 7 bin yıllık Assos Ören Yeri’nde devam eden kazı çalışmaları, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait önemli yapıları gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor. Aristoteles ve Platon’un öğrencilerinin de faaliyette bulunduğu bu antik kentte, kazılar Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nurettin Arslan başkanlığında sürdürülüyor.

8'inci Uluslararası Adana Lezzet Festivali'nde dev mangal ateşi 8'inci Uluslararası Adana Lezzet Festivali'nde dev mangal ateşi

Assos’un Agora Alanında Bir Çeşme Keşfi

Kazı çalışmalarında kentin doğusunda yer alan ve agora olarak adlandırılan alanda büyük bir yapıya rastlandı. Prof. Dr. Nurettin Arslan, bu yapının bir "nymphaeum" yani bir çeşme olabileceğini belirterek, çalışmaların devam ettiğini açıkladı. Ayrıca, Bizans Dönemi'ne ait olduğu düşünülen ve "han" olarak adlandırılabilecek bir yapı da batı kapısının hemen gerisinde ortaya çıkarıldı. Bu yapının her yıl bir odasının açılarak kullanım şekline dair yeni bilgiler edinildiği ifade edildi.

Farklı Dönemlere Ait Yapılar Gün Yüzüne Çıkıyor

Assos’ta kazı yapılan her alanın farklı bir döneme ait olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Arslan, Helenistik Dönem'e ait mozaikler barındıran bir büyük yapıda da çalışmaların sürdüğünü belirtti. Ayrıca, Roma Dönemi'nden kalan nymphaeum gibi kamusal yapılar ve Helenistik Dönem'e ait eğitim kurumu gymnasion da dikkat çeken yapılar arasında yer alıyor.

Akropol Surları ve Bizans Dönemi Konaklama Yapıları Araştırılıyor

Assos Akropolisi'nde bulunan surların tarihi de araştırılmaya devam ediyor. Surların tarihini belirlemek için sondaj çalışmaları sürdürülürken, Bizans Dönemi'ne ait "ksenodokhion" olarak bilinen ve dışarıdan gelenlerin konakladığı bir yapının kazısı da dikkat çekiyor. Bu yapılar, her dönemin kendi kültürel ve sosyal yaşamına ışık tutuyor.

Assos Ören Yeri’ndeki kazılar, her döneme ait farklı yapılarla antik kentin zengin tarihini gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor.

Kaynak: dha