Pençe-Kaplan Operasyonu bölgesinde bir asker şehit oldu Pençe-Kaplan Operasyonu bölgesinde bir asker şehit oldu

Manisa'nın Salihli ilçesinde, baraj inşaatı sırasında keşfedilen 4.200 ila 4.500 yıllık fosil insan ayak izleri, Türkiye'nin ilk ve tek UNESCO sertifikalı jeoparkı olan Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı'ndaki interaktif müzede sergilenmeye başlandı. Bu tarihi ayak izlerinin, 44-45 numara arasında bir erkeğe ait olduğu düşünülüyor.

Volkan Patlaması Sonrası Oluşan Ayak İzleri

1960'lı yıllarda, Demirköprü Barajı yol kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkan ayak izleri, Sindel Volkan Konisi'nin ilk patladığı döneme dayanıyor. Kül tabakasının üzerine düşen yağmurların çamur oluşturduğu bölgede, insanlar ve hayvanlar izlerini bırakmış. Ardından ikinci bir patlama, bu izleri koruyarak günümüze kadar taşlaştırmış.

İzlerin Bilimsel Önemi

Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı'nın sorumlu mühendisi Yiğit Karakuzu, "Bu ayak izlerinin volkana doğru yürüyen insanların, o dönemde volkana taptıkları düşünülüyor. İzler volkandan kaçmak yerine ona doğru yürüdüklerini gösteriyor" dedi.

Geçmişin İzleri Günümüze Taşındı

Doğal ortamda SİT alanında korunan bu ayak izleri, şimdi ziyaretçiler için Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı'ndaki müzede sergileniyor. İzler, bölgenin tarihi ve bilimsel değerine ışık tutmaya devam ediyor.

Kaynak: dha