Osmaniye’de nehir taşlarına hayat veren Süleyman Akkaya, 35 yılda 5 binden fazla eser ortaya çıkardı! Kendi yaptığı taş sanatı eserlerini saklayan Akkaya, bu sanatı öğrenmek isteyen herkese kapılarını açıyor

Osmaniye’nin Kadirli ilçesine bağlı Yalnızdut köyünde yaşayan 66 yaşındaki Süleyman Akkaya, 35 yıldır nehir kıyısından topladığı taşlara şekil veriyor. Hobi olarak başladığı bu uğraş, zamanla Akkaya’nın en büyük tutkusu haline geldi. Bugüne kadar 5 binden fazla taşa şekil veren sanatçı, eserlerini 5 metrekarelik atölyesinde saklıyor.

Ceyhan Nehri’nden Sanata Yolculuk

Haftada birkaç kez Ceyhan Nehri kıyısına giderek taş toplayan Akkaya, her bir taşı özenle seçiyor ve onları tornada düzenledikten sonra kendi yaptığı keskiyle işleyerek adeta birer sanat eserine dönüştürüyor. Taşlarla olan bu bağı, onun ruhunu besleyen en büyük tutkusu olmuş.

Satmaya ve Hediye Etmeye Kıyamadığı Eserler

Yaptığı her bir taş eseri adeta bir hazine gibi saklayan Akkaya, bugüne kadar ne satmayı ne de hediye etmeyi düşünmüş. Kendisini ziyaret edenlerin eserleri satın alma taleplerini reddeden sanatçı, her bir eser için büyük emek harcadığını ve onları vermeye kıyamadığını belirtiyor. “Bir taşla günlerce uğraşıyorum, o yüzden vermeye gönlüm razı olmuyor,” diyor.

Bartın’da Emekli Davut Öz ve Sadık Dostu Binnaz’ın İlginç Yolculuk Hikayesi Bartın’da Emekli Davut Öz ve Sadık Dostu Binnaz’ın İlginç Yolculuk Hikayesi

Taşlarla Sanatın Sınırsız Dünyası

Akkaya, taşları eline aldığında onları neye dönüştüreceğini o an hayal ediyor. Her bir deseni tamamen kafasından çıkaran sanatçı, hiçbir yerden kopya almadan özgün eserler yaratıyor. Bu tutkulu yolculuğunu sürdüren Akkaya, taşlara şekil vermekten asla vazgeçmeyeceğini söylüyor.

"Kadirli’de Bir Müze Kurulmalı"

Süleyman Akkaya, yaptığı eserleri sergileyebileceği bir müze kurmanın hayalini taşıyor. "Müze gibi bir şey olsa, Kadirli'de çok güzel olurdu" diyen Akkaya, eserlerini daha fazla insanla paylaşmak istiyor. Taş sanatıyla ilgilenenlere kapısının her zaman açık olduğunu belirten sanatçı, bu özel sanatı gelecek nesillere aktarmak için hazır olduğunu dile getiriyor.

Kaynak: aa