TBMM'ye sunulan 2025 bütçesi ile tarıma 706 milyar lira kaynak ayrılması planlanıyor. Tarımsal destekler için 135 milyar lira, sulama yatırımlarına ise 187,9 milyar lira ödenek ayrıldı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulan 2025 yılı bütçe teklifi kapsamında, tarım sektörü için önemli kaynaklar ayrıldı. AA muhabirinin 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nden yaptığı derlemeye göre, tarıma ayrılan kaynakta büyük bir artış yaşandı. 2024 yılı bütçesine kıyasla tarıma ayrılan kaynak 320 milyar lira artış göstererek, 2025 için yaklaşık 706 milyar liraya çıkarıldı.

Bütçeden tarımsal destek programları için ayrılan tutar, 91,6 milyar liradan 135 milyar liraya yükseldi. Tarım sektörü yatırımları için bu yıl 100,6 milyar lira ödenek konulmuştu, 2025 yılında ise bu tutarın 166 milyar lira olması öngörülüyor. Bunun yanı sıra tarımsal kredi sübvansiyon desteği için 160 milyar lira, tarım sektörü vergi harcamaları için 200 milyar lira, tarımsal KİT'lerin finansmanı ve ihracat destekleri için 46 milyar lira ayrıldı.

Temiz enerjide yeni yol haritası sektör yatırımlarına ivme kazandıracak Temiz enerjide yeni yol haritası sektör yatırımlarına ivme kazandıracak

Sulama Yatırımlarına Büyük Destek
2025 yılı bütçesinde sulama yatırımlarına ciddi bir kaynak ayrılması dikkat çekiyor. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’ne ayrılan 197,6 milyar liralık ödeneğin 187,9 milyar lirası Toprak ve Su Kaynaklarının Kullanımı ve Yönetimi Programı’nda kullanılacak. Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Mehmet Ali Ünal, bu gelişmenin tarımda sulama randımanını artırarak tarımsal üretimi olumlu etkileyeceğini belirtti. Ünal, sulama sistemlerinin geliştirilmesi ve kapalı sisteme geçişle birlikte 8,5 milyon hektar olan sulama kapasitesinin 10-12 milyon hektara çıkarılabileceğini ifade etti.

Tarımsal Yatırımlarla Sektörde Güçlendirme
Mehmet Ali Ünal, tarımsal yatırımların zayıf kalan alanları güçlendirmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle ürünlerin paketlenmesi, depolanması ve ihracata hazırlanması gibi kırsal kalkınma yatırımlarının önemine dikkat çekerek, tarımın ülkenin stratejik bir sektörü olduğunu belirtti. Tarımın stratejik önemi, gıda güvenliğini sağlama açısından vazgeçilmez bir rol oynuyor.

Kaynak: aa