MEB valiliklere okulların başlama bitiş saatlerine ilişkin genelge gönderdi MEB valiliklere okulların başlama bitiş saatlerine ilişkin genelge gönderdi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) yayımladığı 2024 yılı eylül ayı sıcaklık analizi raporuna göre, Türkiye genelinde mevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklık artışı yaşandı. Raporda, 1991-2020 yılları arasındaki ortalama sıcaklıkların 20,9 derece olduğu belirtilirken, 2024 yılı eylül ayında bu değer 22,2 dereceye yükseldi. Bu artış, son 53 yılın en sıcak 7’nci eylülü olarak kaydedildi.

Bölgesel Farklılıklar

Rapora göre, Ege ve Karadeniz bölgelerinin iç kesimlerinde, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerinin büyük bölümünde sıcaklıklar mevsim normalleri civarında seyretti. Ancak yurdun diğer bölgelerinde sıcaklıklar, ortalamanın üzerinde gerçekleşti.

Rekor Sıcaklıklar

2024 yılı eylül ayındaki en düşük sıcaklık, eksi 1,2 derece ile Kars’ın Sarıkamış ilçesinde ölçüldü. Öte yandan, en yüksek sıcaklık ise 44,3 derece ile Şırnak’ın Cizre ilçesinde kaydedildi.

Küresel Isınmanın Etkisi

Son yıllarda küresel ısınmanın etkisiyle sıcaklıklar her geçen yıl yükselmeye devam ediyor. Bu duruma paralel olarak 2024 yılı eylül ayının, geçmiş yıllara oranla daha sıcak geçmesi, küresel iklim değişikliğinin Türkiye üzerindeki etkilerini bir kez daha gözler önüne serdi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, önümüzdeki aylarda da benzer sıcaklık artışlarının yaşanabileceğine dair uyarılarda bulundu.

Kaynak: dha