Zeytinyağı ihracatında kısıtlamalar kaldırıldı! Dünyada üretim artarken, sektör temsilcileri bu kararı memnuniyetle karşıladı. İhracat için yeni fırsatlar doğuyor. #Zeytinyağı #İhracat #Zeytin

Kartlı Ödemelerde Temassız İşlemler Rekor Kırdı Kartlı Ödemelerde Temassız İşlemler Rekor Kırdı

Dünya genelinde zeytinyağı üretiminde yaşanan gelişmeler doğrultusunda, Türkiye’deki dökme ve varilli zeytinyağı ihracatındaki kısıtlamalar kaldırıldı. Sektör temsilcileri bu kararı memnuniyetle karşılarken, alınan kararın ihracatçıların rekabet gücünü artıracağı ve yeni pazarların kazanılmasına katkı sağlayacağı ifade edildi.

Zeytinyağı İhracatına Kısıtlama

2022/23 sezonunda İspanya ve İtalya gibi ülkelerde zeytinyağı üretiminin %20 oranında azalması ve Türkiye'de üretimdeki artış nedeniyle dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına yönelik kısıtlamalar getirilmişti. Bu düzenlemelerle, Türkiye’de üretilen zeytinyağının katma değerli ambalajlı ürün ihracatına yönlendirilmesi hedeflenmişti.

Üretimde Artış Beklentisi

İçinde bulunulan 2023/24 sezonunda Türkiye ve diğer geleneksel ihracatçı ülkelerde zeytinyağı üretiminin yüksek seviyelerde olması bekleniyor. Bu nedenle, dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına uygulanan kısıtlamaların kaldırılması kararı alındı ve ilgili Cumhurbaşkanı Kararı, 14 Eylül tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Türkiye’nin Zeytinyağı Üretimi ve İhracatı

2019-2023 döneminde Türkiye’nin zeytin üretimi dalgalı bir seyir izledi. 2022 yılında 1 milyon 520 bin ton zeytin üretimi yapılırken, bu rakam 2019’da 1 milyon 525 bin ton olarak gerçekleşti. Zeytinyağı üretiminde ise 2022 yılında 422 bin ton ile rekor seviyeye ulaşıldı.

İhracat tarafında ise Türkiye, 2022’de 66 bin ton zeytinyağı ihraç ederken bu rakam 2023 yılında 182 bin tona yükseldi. Türkiye'nin ihracatında İspanya, ABD ve İtalya başı çekiyor.

Sektör Temsilcilerinin Yorumları

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, geçen yıl ihracat kısıtlamaları nedeniyle piyasada zeytinyağı stoklarının biriktiğini belirtti. Kısıtlamaların kaldırılmasının sektörü olumlu etkileyeceğini söyleyen Tan, "Zeytinyağı ihracat kısıtlamasının kaldırılması sektör temsilcilerinin önünü görmesini sağladı. Bu durum sektörü daha yukarı taşıyacaktır." dedi.

Tan, zeytinyağının Türkiye için katma değeri yüksek bir ürün olduğuna dikkat çekerek, ambalajlı ürün ihracatına teşviklerin artırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, dünya genelinde zeytinyağı arzının önümüzdeki 2 yıl boyunca artacağına işaret etti ve ihracatın önünde engel olmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: aa