Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bir bölümünü sağlayan Yuvacık Barajı, yağışların yetersizliği nedeniyle düşük su seviyeleriyle dikkat çekiyor. İSU Genel Müdürlüğü verilerine göre, 51 milyon metreküp kapasiteli Yuvacık Barajı’ndaki su seviyesi yüzde 19’a gerileyerek 10 milyon 7 bin metreküpe düştü. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde yüzde 35 doluluk oranına sahip olan barajda, Sapanca Gölü’nden yapılan takviyelere rağmen su seviyesi azalmaya devam ediyor.
Namazgah Barajı’nda Durum Daha İyi
Kocaeli’nin içme suyu kaynaklarından biri olan 25 milyon metreküp kapasiteli Namazgah Barajı’nda ise doluluk oranı yüzde 52 olarak ölçüldü ve 11 milyon 960 bin metreküp su kaldı. Ancak Yuvacık Barajı’ndaki hızlı düşüş, Kocaeli için ciddi bir içme suyu sıkıntısına yol açma riski taşıyor.
“Hiç Yağmur Yağmasa Bile Sıkıntı Yaşanmaz”
İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, su seviyelerindeki düşüşle ilgili yaptığı açıklamada, mevsimsel olarak barajın bu seviyelere düşmesinin beklenen bir durum olduğunu belirtti. Sağlık, “Yuvacık Barajı’ndan ayda 4 milyon ton civarında su alıyoruz. Kasım ve aralık aylarında hiç yağmur yağmasa bile çok fazla sıkıntı yaşanacağını düşünmüyoruz. Beklentimiz, yağışlarla birlikte barajın doluluk seviyesinin artması yönünde,” ifadelerini kullandı.
Yer Altı Suları ve Sapanca Gölü’nden Takviye
Kocaeli’nin su ihtiyacını karşılamak adına yer altı kuyularının devreye alındığını belirten Sağlık, “Günlük 75-80 bin ton yer altı suyu ve Sapanca Gölü’nden günlük 180 bin ton su kullanıyoruz. Şu ana kadar Sapanca’dan 27 milyon ton su aldık. Şu anda 2 ay yetecek kadar su kaynağımız var,” dedi.
Kocaeli halkı, yerel yönetimlerin alınan tedbirlerle su kıtlığını aşmasını beklerken, uzmanlar ise mevsim normallerine uygun yağışların yaşanması durumunda baraj doluluk oranlarının artacağı görüşünde.