Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın afet bölgelerine yönelik 'Yerinde Dönüşüm' desteğine bugüne kadar 255 bin başvuru yapıldı. Bu destek kapsamında 45 bin konut ve iş yeri inşaatına başlandı.

İsrail'in Gazze'nin kuzeyine düzenlediği saldırılarda 20 Filistinli öldü İsrail'in Gazze'nin kuzeyine düzenlediği saldırılarda 20 Filistinli öldü

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, afetlerden etkilenen illere yönelik başlattığı 'Yerinde Dönüşüm' desteğine bugüne kadar 255 bin başvuru aldığını duyurdu. Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'nın yürüttüğü bu program ile vatandaşların yeni ev ve iş yerlerine kavuşması amaçlanıyor. e-Devlet üzerinden başvuruların yapıldığı program kapsamında, ayrıca 'Yerinde Dönüşüm' ofislerinde 125 bin afetzede ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirildi.

45 Bin Konut ve İş Yeri İnşaatına Başlandı

Başvuruların devam ettiği destek programında, 45 bin konut ve iş yerinin inşaatı başladı. 20 bin bağımsız bölümün tamamlanma aşamasına geldiği belirtilirken, 25 bin bağımsız bölüm için daha destek verileceği açıklandı. Vatandaşlar, bu destekle birlikte hem vergi hem de harçlardan muafiyet imkanına sahip olacak. Evini kendi imkanlarıyla yeniden yaptıran kişiler de ruhsat tarihinden itibaren 1 yıl içinde başvuru yaparak bu destekten faydalanabilecekler.

Destek Miktarları

Deprem bölgesindeki konutlar için 750 bin TL hibe ve 750 bin TL kredi desteği sağlanıyor. Ayrıca, proje hazırlıkları için de 40 bin TL ek proje desteği veriliyor. İş yerleri için ise 400 bin TL hibe, 400 bin TL kredi ve 40 bin TL proje desteği sunuluyor. Ahırlı konutlar içinse 750 bin TL hibe, 1 milyon TL kredi ve 40 bin TL proje desteği sağlanıyor.

İlk konut ve iş yerini yenileyen vatandaşlar bu desteklerden yararlanabilirken, 2 ve 3’üncü konut veya iş yeri için de kredi ve proje desteği imkanlarından faydalanabiliyorlar.

Destek Ödemeleri Nasıl Yapılacak?

Destek ödemeleri, yapı ruhsatı alındığında ilk ödemeyle başlıyor. Konutlar için ilk ödeme 190 bin TL, iş yerleri içinse 120 bin TL olarak ödeniyor. Subasman seviyesine ulaşıldığında, konutlara 450 bin TL, iş yerlerine 240 bin TL ödeme yapılıyor. Kaba inşaat tamamlandığında, benzer şekilde konutlar için 450 bin TL, iş yerleri için 240 bin TL daha ödeniyor. Son olarak, iskan belgesi alındıktan sonra konut ve iş yerleri için aynı miktarda bir ödeme daha gerçekleştiriliyor.

Bu kapsamlı destek programı, afet bölgelerindeki vatandaşların konut ve iş yerlerini yenileyerek daha güvenli ve sağlam yapılara kavuşmasını amaçlıyor.

Kaynak: dha