EKONOMİ

Türkiye’de kuzu ve oğlak desteklemeleri başlıyor: Hayvancılar için yeni fırsatlar...

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik, yeni yürürlüğe giren Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği'nde küçükbaş hayvancılık için kuzu ve oğlak desteklerinin sunulacağını duyurdu. Desteklemeler, iki dönem halinde yapılacak.

Abone Ol

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği çerçevesinde küçükbaş hayvancılıkla ilgili önemli duyurular yaptı. Çelik, ilk kez kuzu ve oğlak desteklemesi sağlanacağını belirtti.

Kuzu ve Oğlak Desteklemeleri

Tebliğe göre, önceki anaç koyun keçi desteği uygulamasının yerine, kuzu ve oğlak destekleri getirildi. Yetiştiriciler, TÜDKİYEB’e üye olmaları durumunda bu desteklerden ve sürü yöneticisi istihdam desteklerinden yararlanabilecekler. Ancak, kuzu ve oğlakların koyun-keçi vebası aşısı yapılmış ve Veteriner Bilgi Sistemi’ne (VETBİS) kaydedilmiş olması zorunlu olacak. Çelik, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul ve Çanakkale’nin Avrupa yakasında bulunan işletmeler için bu aşının zorunlu olmadığını duyurdu.

Destekleme Başvuru Süreleri

Çelik, destekleme ödemelerinin iki dönemde gerçekleştirileceğini belirtti. Birinci dönem başvuruları eylül ayının ilk iş gününden aralık ayının ilk iş gününe kadar yapılabilecek. İkinci dönem başvuruları ise bir sonraki yılın nisan ayının ilk iş gününden 15 Haziran’a kadar sürecek. Birinci dönemde başvuru yapan yetiştiriciler, ikinci dönemde de başvurmuş sayılacak. Ancak, ilk dönemde başvuru yapmayanlar ikinci dönemde başvuru yapma fırsatına sahip olacaklar.

Yetiştiricilere Önemli Uyarı

Çelik, yetiştiricilerin belirtilen sürelerde başvurularını yapmalarının önemini vurguladı ve 300 bin üye yetiştiricinin desteklerden yararlanmasını sağlamak için hassasiyet gösterilmesini istedi. Başvuruların zamanında yapılması, desteklerden faydalanma açısından kritik öneme sahip. BHA