EKONOMİ

Türkiye, Demir Yolu Taşımacılığında Bölgesel Lider Olacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, demir yolu taşımacılığına yapılan yatırımlarla Türkiye’nin Avrupa ve Asya arasında stratejik bir konuma sahip olacağını belirtti. 2053'e kadar 8 bin 554 kilometre yeni demir yolu hattı inşa edilecek.

Abone Ol

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Demir Yolları Haftası kapsamında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Avrupa ve Asya arasındaki taşımacılık hacminden büyük bir pay alacağını ve demir yolu taşımacılığında bölgesel lider olacağını belirtti. Bakan Uraloğlu, “Türkiye, yapılan yatırımlarla demir yolu taşımacılığının kalbi durumuna gelecek” dedi.

2053 Hedefleri: 8 Bin 554 Kilometre Yeni Demir Yolu Hattı

Uraloğlu, 2053’e kadar Türkiye genelinde 6 bin 425 kilometre hızlı tren, 1.474 kilometre konvansiyonel tren, 393 kilometre yüksek hızlı tren ve 262 kilometre çok yüksek hızlı tren hattı inşa edilmesinin planlandığını açıkladı. Bu yatırımların yolcu ve yük taşımacılığında demir yollarının payını artıracağını söyledi.

Kombine Taşımacılıkla Ekonomiye Katkı

Bakan Uraloğlu, demir yolu hatlarının lojistik merkezlere, havaalanlarına ve limanlara bağlantısının sağlanarak kombine taşımacılığın yaygınlaştırılacağını belirtti. Ayrıca, OSB’ler ve limanlar gibi önemli yük merkezlerinin demir yolu bağlantılarının yapılacağını kaydetti.

"Türkiye, Dünyanın 10. Hızlı Tren İşletmecisi Oldu"

Türkiye’nin demir yolu projelerinde attığı adımlar sayesinde dünyanın 10. hızlı tren işletmecisi ülkesi haline geldiğini belirten Uraloğlu, 2 bin 251 kilometre hızlı tren hattı yapıldığını ve projelerin devam ettiğini vurguladı. Ayrıca, Büyük İstanbul Tüneli Projesi gibi önemli projelerin 2025 ve 2028 yıllarında tamamlanacağını ifade etti.

Türkiye, Lojistik Üssü Olma Yolunda

Türkiye’nin Asya ve Avrupa arasındaki taşımacılıkta stratejik bir noktada olduğunu belirten Uraloğlu, "75 milyar dolarlık taşımacılık hacminden daha büyük bir pay almak için çalışıyoruz" dedi.