GENEL

Turistik Tuz Ekspresi, 101 engelli birey ile sefere çıktı

Abone Ol

Ruken KADIOĞLU-Samet ÖKSÜZ/ANKARA, (DHA)- ANKARA-Çankırı arasında sefer gerçekleştiren Turistik Tuz Eksperesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle 'Turistik Tuz Ekspresi Engelleri Kaldırmak İçin Sefere Çıkıyor Projesi' kapsamında 101 engelli birey ile Ankara'dan yola çıktı. Tren, Ankara Garı'nda düzenlenen törenle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından uğurlandı.

Çankırı Valiliği ile Çankırı Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen 'Turistik Tuz Ekspresi Engelleri Kaldırmak İçin Sefere Çıkıyor Projesi' kapsamında, Cumhuriyet'in 101'inci yılı nedeniyle 101 engelli vatandaş, Turistik Tuz Ekspresi ile tarihi Ankara Garı'ndan Çankırı'ya uğurlandı. Uğurlama töreninde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ve çok sayıda vatandaş yer aldı.

'ENGELLİ BİREYLERİMİZİN TOPLUMLA BAĞINI GÜÇLENDİRECEK'

Törende konuşan Bakan Göktaş, bugünün engelli bireylerin haklarını hatırlatmak ve toplumsal farkındalığı artırmak için fırsat olduğunu belirterek, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nü kutladı. Göktaş, "Bugün, Cumhuriyetimizin 101'inci yılında, Ankara-Çankırı arasında yolculuğa çıkacak 101 engelli kardeşimizi uğurlayacağız. Çıktıkları bu tarihi ve kültürel yolculukla hayatı kucaklamanın birer simgesi olacaklar. Çankırı Valiliğimiz ve İl Müdürlüğümüzün düzenlediği bu yolculuk, tuz mağarası başta olmak üzere, tarihi medreseler, camiler ve diğer turistik mekanlara yapılacak ziyaretlerle engelli bireylerimizin toplumla bağını daha da güçlendirecek. Ben bu anlamlı yolculukta engelli kardeşlerimizin yanında olmaktan büyük mutluluk duyuyorum" dedi.

'KAMUDA ÇALIŞAN ENGELLİ SAYISINI 12 KAT ARTIRDIK'

Göktaş, Türkiye'de son 23 yılda engelli vatandaşların hak ettiği hayat standartlarına sahip olmaları için devrim niteliğinde çalışmalar yürüttüklerini belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu vizyon doğrultusunda 'engellilere yönelik sosyal politikalarımızı yardım eksenli değil, hak temelli' anlayışıyla hayata geçirdik. Bu kapsamda 2005 yılında çıkarılan Engelli Kanunu, engelli vatandaşlarımızın hayatına yenilikler katan büyük bir reformdur. Tüm imkanlarımızı, engelli kardeşlerimizin toplumla bütünleşerek hiçbir zorluk yaşamadan günlük hayata katılabilmeleri için seferber ettik. Bugün 6 bin 832 engelli bireyimiz, 106 bakım ve rehabilitasyon merkezimizde ücretsiz hizmet alıyor. Kamu ve özel sektöre engelli çalıştırma zorunluluğu getirdik. Kolaylaştırıcı ve teşvik edici politikalarla engelli çalıştırma zorunluluğunda doluluk oranını yüzde 80'lere çıkardık. Engelli istihdamında yine bir ilki gerçekleştirip E-KPSS'yi başlatarak kamuda çalışan engelli sayısını tam 12 kat artırdık, 70 bin 878'e çıkardık" diye konuştu.

BAKAN URALOĞLU: ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZLA EMPATİ KURMAMIZI SAĞLAYACAK

Bakan Uraloğlu ise toplum nezdinde farkındalık oluşturmak ve farklı engel türlerine sahip 101 engelli vatandaşa unutulmaz bir yolculuk sunmak amacıyla bir araya geldiklerini ifade ederek, "Turistik Tuz Ekspresi Engelleri Kaldırmak İçin Sefere Çıkıyor Projesi', sadece bir seyahat etkinliği olmaktan ziyade aslında bir engelleri aşma ve birlikte yaşama bilincini güçlendirme çabasıdır. Bu özel tren, sadece raylar üzerinde yolculuk etmeyecek aynı zamanda kalpten kalbe köprüler kurarak engelli vatandaşlarımızla daha fazla empati kurmamızı sağlayacaktır. Bir araya geldiğimiz tarihi Ankara Tren Garımızdan hareket eden Turistik Tuz Ekspresimiz, özel yolcularını yaklaşık 3 saatlik keyifli bir yolculuğun ardından Çankırı'ya ulaştıracak" dedi.

'2017-2024 ARASINDA 7,4 MİLYON ENGELLİ YOLCU ÜCRETSİZ SEYAHATTEN YARARLANDI'

Engelli vatandaşlara sunulan ücretsiz seyahat hakkı kapsamında, 2017-2024 yılları arasında Yüksek Hızlı Tren (YHT) ve ana hat trenlerinde 7,4 milyon engelli yolcuyu ücretsiz seyahat hakkından yararlandırdıklarını belirten Uraloğlu, "Engelli vatandaşlarımızın bilet alımından evlerine dönüşüne kadar yolculuklarının her aşamada desteklenmesine yönelik 'Turuncu Masa Hizmet Noktası' uygulamalarını hem tren garlarımızda hem de havalimanlarımızda başlattık. 26 gar ve istasyonda turuncu masa hizmeti veriyoruz. Bugüne kadar 69 binden fazla engelli ya da yaşlı yolcumuzun bu hizmetten yararlandığını gururla belirtmek istiyorum. Görme engelli vatandaşlarımız için de Marmaray ve Başkentray gibi banliyö trenlerimizde sesli bilgilendirme sistemi bulunuyor ve Braille (Görme Engelliler) alfabesiyle yönlendirme yazıları yer alıyor. Engelli ve hareket kabiliyeti kısıtlı yolcularımızın havalimanlarımıza daha rahat erişim sağlayabilmeleri için 'Yolcu Dostu Havalimanı' projesini başlattık ve 40 havalimanımıza 'Erişilebilirlik Belgesi' kazandırdık" diye konuştu.

Çok yakın bir zamanda engelli bireylerin seyahatleri esnasında karşılaşabilecekleri tüm sorunları asgari düzeye indirecek veya tamamen ortadan kaldıracak 'Herkes İçin Hareketlilik' mobil uygulamasını da hizmete almayı hedeflediklerini söyleyen Uraloğlu, "Engelli otoparkı ve kaldırım işgallerinin önlenmesine yönelik denetim çalışmaları kapsamında da ilgili birimlerle koordineli bir şekilde çalışıyoruz. 2022 Nisan-2024 Eylül döneminde bu konuda 2 milyon 332 bin 161 denetim yaptık ve 633 bin 627 adet cezai işlem uygulamış bulunuyoruz" dedi. Konuşmaların ardından tren Çankırı'ya hareket etti. (DHA)