Edirne'nin önemli su kaynaklarından Tunca Nehri'nde debi düşüşü devam ediyor. Kuraklık ve insan faaliyetleri nedeniyle nehrin yüzeyi su mercimekleriyle kaplandı.

Edirne’nin can damarlarından biri olan Tunca Nehri, 2021 yılından bu yana süregelen kuraklık nedeniyle ciddi şekilde etkileniyor. Devlet Su İşleri (DSİ) verilerine göre, nehrin debisi son 4 yıldır düşüş gösteriyor ve bu sene zaman zaman durma noktasına geldi. Nehrin akış hızının 7 metreküp/saniye seviyesine inmesiyle birlikte, su mercimekleri nehrin yüzeyini kaplayarak görsel bir değişim yarattı.

Bursa'da 7 yaşındaki Aslıhan, sattığı dergilerle Gazzeliler için 40 bin lira topladı Bursa'da 7 yaşındaki Aslıhan, sattığı dergilerle Gazzeliler için 40 bin lira topladı

Kuraklık ve İnsan Faktörleri

Trakya Üniversitesi Doğal Afet Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Musa Uludağ, nehrin debisindeki düşüşün iki ana nedeni olduğunu belirtti. İlki, iklimde yaşanan dalgalanmalar. Uludağ, “2005'ten 2018'e kadar Tunca Nehri, nemli bir periyot nedeniyle taşkınlarla mücadele etti, ancak sonrasında kurak bir döneme girdik ve bu da debinin düşmesine neden oldu” dedi.

İkinci neden ise nehrin yukarı havzasının bulunduğu Bulgaristan'da suyun içme suyu, tarım ve elektrik enerjisi üretimi için kullanılması. Bu durum, nehrin debisinin doğal olarak azalmasına neden oluyor.

Doğal Süreçler ve Gelecek Öngörüleri

Doç. Dr. Uludağ, yaşanan kuraklık durumunun doğal bir süreç olduğunu ve iklim değişikliklerinin sürekli yaşandığını vurguladı. Ayrıca, Tunca Nehri'nin uzun jeolojik süreçlerde oluştuğunu ve kısa sürede tamamen kaybolmayacağını belirtti. Ancak, önceki yıllarda yaşanan taşkınların tekrar yaşanabileceğine dikkat çekerek, planlamaların sadece kurak döneme göre yapılmasının büyük sorunlar doğurabileceğini ifade etti.

Tunca Nehri'nin gelecekteki akış durumu, iklimsel dalgalanmalara ve insan faaliyetlerine bağlı olarak değişiklik göstermeye devam edecek gibi görünüyor.

Kaynak: aa