EKONOMİ

Trabzon Hurmasında Hasat Başladı: Kahverengi Kokarca Üreticileri Zorluyor

Anavatanı Çin olan ve Anadolu’ya İpek Yolu üzerinden gelen Trabzon hurmasının hasat dönemi başladı.

Abone Ol

Anavatanı Çin olan ve Anadolu’ya İpek Yolu üzerinden gelen Trabzon hurmasının hasat dönemi başladı. Ancak, tarımsal alanlara zarar veren kahverengi kokarca, Trabzon hurması üretimini olumsuz etkiliyor. Üreticiler, hurmalarını toplarken zararlı böcek nedeniyle verim kaybı yaşandığını belirtiyor.

Trabzon Hurmasında Hasat Sezonu Başladı

Karadeniz'in yanı sıra Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde de yetiştirilen ve "cennet hurması" olarak bilinen Trabzon hurmasında, hasat sezonu başladı. Özellikle Trabzon ve çevresinde yeni bahçeler oluşturan üreticiler, hurmalarını büyük bir özenle toplayarak kasalara diziyor. Hem taze tüketilen hem de kurutularak saklanabilen Trabzon hurması, sağlık açısından değerli bir besin kaynağı olarak öne çıkıyor.

Kokarca Zararlısı Üreticileri Zorluyor

Ortahisar Tarım ve Orman Müdürü Bülent Bayrak, kahverengi kokarcanın fındık, sebze ve meyve gibi ürünlere zarar verdiğini belirtti. Kokarcanın, Trabzon hurmalarında erken dönem meyve dökülmelerine, çürümelere ve ürün kayıplarına neden olduğunu vurgulayan Bayrak, yapılan saha çalışmalarında ürün kaybının yüzde 30-40 seviyelerinde olduğunu açıkladı. Üreticiler, hurmaların kokarca saldırısı sonucu delindiğini ve içlerinin karardığını belirterek, bu durumun verim kaybına yol açtığını ifade ediyorlar.

Bölgeye Uyum Sağlayan Trabzon Hurması

Bölgedeki üreticiler, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destekleriyle yeni bahçeler oluşturarak Trabzon hurması üretimini artırmayı hedefliyor. Hem vitamin hem de karbonhidrat açısından zengin bir meyve olan Trabzon hurması, bölge insanı tarafından şifa kaynağı olarak görülüyor. Ortahisar Tarım ve Orman Müdürü Bülent Bayrak, Trabzon hurmasının değerli bir tarım ürünü olduğunu ve destek projeleriyle daha fazla üretim alanı oluşturulacağını belirtti.

Üreticiler Alternatif Yöntemler Arıyor

Üreticilerden İsmet Bayrak, 5 yıl önce fındık ağaçlarını sökerek Trabzon hurması fidanları diktiğini ve bu fidanlardan bir yıl sonra ürün aldığını söyledi. Ancak kahverengi kokarcanın hurmalarına zarar verdiğini ve ürün veriminde düşüş yaşadıklarını dile getiren Bayrak, kokarcanın diğer ürünleri de etkilediğini belirterek, daha fazla önlem alınmasını istedi.