Türk Tiyatrosunun ve sinemanın sevilen ismi Genco Erkal, yakalandığı kan kanseri hastalığına yenik düşerek, 86 yaşında hayata veda etti. Dostlar Tiyatrosu'nun kurucusu Genco Erkal'ın vefatı, sabaha karşı Dostlar Tiyatrosu'nun sosyal medya hesabından bir şiir eşliğinde paylaşıldı.

Dostlar Tiyatosu'nun resmi sosyal medya hesabından paylaşılan şiir şöyle;

"Hoşça kalın
dostlarım benim
hoşça kalın!
Sizi canımda
canımın içinde,
kavgamı kafamda götürüyorum.
Hoşça kalın
dostlarım benim
hoşça kalın...
Resimlerdeki kuşlar gibi
dizilip üstüne kumsalın,
mendil sallamayın bana.
İstemez... Tek hecesiz elveda."

Genco Erkal'ın vefatı sanat dünyasında büyük üzüntü yarattı.

Melis Fis Performansıyla Coşku Doruğa Çıktı Melis Fis Performansıyla Coşku Doruğa Çıktı

GENCO ERKAL KİMDİR?

28 mart 1938 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelen Genco Erkal, 1959 yılından itibaren Türkiye'nin önemli özel tiyatro topluluklarında oyuncu ve yönetmen olarak çalışan ve halk ve sanat dünyası tarafından çok sevilen Genco Erkal, 1969’da, bugün de sanat yönetmeni olduğu ve Türkiye'de politik tiyatronun gelişiminde öncü rol üstlenen Dostlar Tiyatrosu'nu kurdu.

1965’te Rus yazar Nikolay Gogol'un ünlü eseri "Bir Delinin Hatıra Defteri" adlı klasiğini tiyatroya uyarlayıp Türkiye'de Batılı anlamda metne dayalı sahnelenen ilk tek kişilik oyun olarak sahneleyen Genco Erkal, yıllar boyunca üç farklı yorumla sahnelediği bu eser, onunla özdeşleşti. Tiyatro dünyasında Erkal, tek kişilik oyunların ustası olarak tanınır ve çok sevilirdi.

Genco Erkal, Aziz Nesin'den Haldun Taner'e, Nâzım Hikmet'ten Behiç Ak'a ve Yaşar Kemal'e birçok sanatçının eserlerini tiyatroya uyarladı. Senfonik konserlerde birçok yapıtı anlatıcı olarak seslendirdi.

Sinemada 1982’de At ve 1983’te Faize Hücum filmleri ile ‘En İyi Erkek Oyuncu’ dalında Antalya Film Festivali'nde iki kez Altın Portakal' aldı.

Editör: Haber Merkezi - UK