Tersane İstanbul Projesi ile Haliç’te 150 yıldır kapalı olan alan, restorasyonlarla halka açılıyor. Tarihi tersane, modern yaşam alanına dönüşüyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalan 600 yıllık mirası çağdaş bir yaşam alanı olarak şehre geri kazandıracak olan Tersane İstanbul Projesi’ni yerinde inceledi. İncelemelerinin ardından açıklamalarda bulunan Bakan Uraloğlu, yaklaşık 150 yıldır sivillere kapalı olan alanda, tarihi dokuyu koruyarak vatandaşların Haliç’le tekrar buluşmasını amaçladıklarını belirtti.
Tarihi Tersanenin Dönüşümü
Tersane İstanbul Projesi, Osmanlı döneminde 1455 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından kurulan Tersane-i Amire’nin restore edilerek modern bir yaşam alanına dönüştürülmesini hedefliyor. Uraloğlu, "16 ve 17. yüzyıllarda Akdeniz’in en büyük tersanelerinden biri olan bu tarihi yapı, Cumhuriyet döneminde de askeri ve sivil gemilerin yapımı, bakımı ve onarımında kullanıldı. Ancak, son 30 yılda işlevini yitirdi" dedi.
Haliç’le Buluşma
Proje kapsamında, 1,8 kilometrelik sahil hattını 150 yıl sonra halka açmayı planladıklarını belirten Bakan Uraloğlu, "Sahil şeridinde yürüyüş ve bisiklet parkurları, kafe ve dinlenme alanları, sosyal aktiviteler ve 1000 kişilik bir cami ile kütüphane de inşa edeceğiz. Ayrıca, gençler için deneyim odaklı alanlar, turizmi destekleyen konaklama yerleri ve 70’er yatlık 2 yat limanı da proje kapsamında yer alacak" diye ekledi.
İstanbul’un Marka Değerine Katkı
Projenin tamamlanmasıyla, 83 bin 300 metrekarelik alanda yer alan 26 adet tescilli tarihi yapı restore edilerek yeniden kullanıma kazandırılacak. Bakan Uraloğlu, "Bu eşsiz bölgenin hem endüstri mirasını koruyor hem de İstanbul’un marka değerine önemli bir katkıda bulunuyoruz. Tersane İstanbul, zengin geçmişini yeniden gün yüzüne çıkaracak ve kent yaşamının canlı bir parçası olacak" ifadelerini kullandı.
Projenin İlerleyişi
Tersane İstanbul, 4 fazda inşa edilecek ve şu ana kadar projenin %69’u tamamlandı. Bakan Uraloğlu, "Halka açılacak birinci faz kapsamında 25. ve 26. blokların kısmi kabulünü yaptık. Bu yıl bitmeden birinci fazı tamamlamayı hedefliyoruz. Restorasyonu biten Osmanlı dönemi torpido fabrikası, ulusal ve uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapacak" dedi.
Tersane İstanbul Projesi, tarihi Osmanlı tersanelerini modern bir yaşam alanına dönüştürerek İstanbul’un tarihi mirasına yeni bir soluk kazandırmayı hedefliyor.