TÜİK'in Haziran ayı verilerine göre, Tarım Girdi Fiyat Endeksi yıllık %47,56 arttı. Veteriner harcamalarındaki %114,01’lik artış dikkat çekiyor.

TÜİK tarafından açıklanan Haziran ayı verilerine göre, Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE) yıllık bazda %47,56, aylık bazda ise %0,93 oranında artış gösterdi. 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre Tarım-GFE’de %0,93’lük bir artış yaşanırken, Aralık 2023’e göre bu artış %16,66 olarak kaydedildi. On iki aylık ortalamalara göre ise %42,99 oranında bir artış gözlendi.

Ana gruplar bazında değerlendirildiğinde, tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksi bir önceki aya göre %0,61 oranında artarken, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksinde %2,84 oranında bir artış gerçekleşti. Yıllık bazda ise tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksinde %44,60, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksinde %67,47 oranında artış yaşandı.

Verilere göre, yıllık değişimin en yüksek olduğu alt grup %114,01 ile veteriner harcamaları olurken, aylık değişimin en yüksek olduğu alt grup %3,67 ile diğer mal ve hizmetler olarak kaydedildi.

Türkiye’nin İlk Yüzer Üretim Platformu Çanakkale’ye Ulaştı Türkiye’nin İlk Yüzer Üretim Platformu Çanakkale’ye Ulaştı

Bu veriler, tarım sektöründe maliyetlerin hızla arttığını ve özellikle veteriner harcamalarındaki ciddi artışın sektörü zorladığını ortaya koyuyor. Tarım-GFE’deki bu artışlar, tarımsal üretim maliyetlerinin artmasına ve dolaylı olarak gıda fiyatlarının yükselmesine neden olabilir.

Kaynak: Haber Merkezi