Sivas’ın Divriği ilçesinde 88 yaşındaki Yılmaz Sayar, "Sobacı dede" olarak tanınıyor ve mesleğini ilerleyen yaşına rağmen sürdürüyor. 1963 yılında kendi dükkanını açarak sobacılık mesleğine başlayan Sayar, bu meslekte tam 61 yılı geride bıraktı. Sabahları "Bismillah" diyerek 100 yıllık kerpiç ve ahşap dükkanının kapısını açan Sayar, ilçede zanaatın azaldığını ve bu işlere hevesin kalmadığını dile getiriyor.

MİT, terör örgütü PKK/YPG'ye ait 120 hedefi vurdu MİT, terör örgütü PKK/YPG'ye ait 120 hedefi vurdu

"Evde Oturamam, Alışmışım"

Sadece dükkanında bulunmanın bile kendisine mutluluk verdiğini belirten Yılmaz Sayar, "Her sabah dükkanımı açıyorum. Evde oturmayı sevmiyorum, burada vakit geçiriyorum," diyor. Sayar, yıllar boyunca el yapımı sobalar ve kalaycılık işleriyle uğraşmış olsa da şimdilerde hazır sobalar satarak mesleğini yaşatmaya devam ediyor.

"Zanaata Heves Kalmadı, Eski Çıraklar Gitti"

Geleneksel zanaatların giderek kaybolduğuna dikkat çeken Sayar, "Eskiden çıraklar vardı, ama şimdi zanaata heves kalmadı. İlçede ne sobacı ne de kalaycı kaldı," diye konuştu. Yılmaz Sayar, gücünün yettiği sürece bu tarihi dükkanı her gün açmaya kararlı.

Divriği’de "Sobacı dede" olarak bilinen Yılmaz Sayar, emek ve alın terinin simgesi olarak yılların deneyimini ve eski esnaf kültürünü yaşatmaya devam ediyor.

Kaynak: dha