Sigara üzerindeki vergi yapısı değişti! Enflasyon baskısını azaltmak için nispi vergi oranı indirildi, maktu vergi artırıldı. #SigaraVergisi #EnflasyonlaMücadele

Enflasyon üzerindeki sigara kaynaklı baskıyı azaltmak amacıyla yapılan yeni düzenlemeyle, sigara üzerinden alınan nispi özel tüketim vergisi oranı düşürülürken, maktu vergi oranı artırıldı. Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe giren bu değişiklikle, sigara fiyatlarındaki artışların sınırlı tutulması amaçlanıyor.

Nispi Vergi Düşürüldü, Maktu Vergi Arttı

Yapılan düzenlemeye göre, sigara üzerindeki nispi özel tüketim vergisi (ÖTV) oranı yüzde 57'den yüzde 53,5'e indirildi. Bunun yanında, sigara başına alınan maktu vergi tutarı 5,7424 TL'den 7,8 TL'ye çıkarıldı. Bu değişiklik, sigara firmalarının maliyet artışlarını tüketiciye yansıtma oranını da düşürmüş oldu. Önceki yapıda firmalar, maliyet artışını karşılayabilmek için sigara fiyatlarını 5,17 TL artırmak zorunda kalıyordu. Yeni düzenlemeyle bu artış, 4,38 TL seviyesine indirildi.

Enflasyonla Mücadele Hedefleniyor

FED'in faiz indirimi New York borsasına doping etkisi yaptı FED'in faiz indirimi New York borsasına doping etkisi yaptı

Bu düzenleme ile hükümetin amacı, enflasyonla mücadele kapsamında sigara maliyetlerindeki artışların tüketici fiyatlarına daha az yansımasını sağlamak. Bakanlık yetkilileri, vergileme yapısındaki bu değişikliğin bütçeye herhangi bir gelir kaybı yaratmayacağını belirtti.

Kaynak: aa