KÜLTÜR VE SANAT

Selçuklu Meydan Mezarlığı'nda 6 Yeni Sanduka Mezar Gün Yüzüne Çıkarıldı

Bitlis'in Ahlat ilçesindeki UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Selçuklu Meydan Mezarlığı'nda yürütülen kazı ve restorasyon çalışmaları sonucunda, 6 yeni sanduka mezar gün yüzüne çıkarıldı.

Abone Ol

Bitlis'in Ahlat ilçesindeki UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Selçuklu Meydan Mezarlığı'nda yürütülen kazı ve restorasyon çalışmaları sonucunda, 6 yeni sanduka mezar gün yüzüne çıkarıldı. Çalışmalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle ve maddi desteğiyle devam ediyor.

Kazı ve Restorasyon Çalışmaları Devam Ediyor

Bitlis'in Ahlat ilçesindeki Selçuklu Meydan Mezarlığı, tarihe ışık tutmaya devam ediyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Kulaz'ın bilimsel danışmanlığında yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarında, yeni mezarların ortaya çıkarılması ve mevcut mezar taşlarının restorasyonu titizlikle sürdürülüyor.

Seyitler Bölümünde 6 Yeni Mezar Ortaya Çıkarıldı

Bu yıl, özellikle mezarlığın "Seyitler" bölümünde yapılan kazılarda yüzey toprağının alınması sonucu 6 yeni sanduka mezar keşfedildi. Bu mezarların büyük bir kısmı toprak altında kalmış ve zamanla şahideleri (mezar taşları) tahrip olmuş durumda.

Dr. Mehmet Kulaz'dan Açıklamalar

Çalışmaları yürüten Dr. Mehmet Kulaz, bu yeni mezarların ortaya çıkarılmasının bölge tarihi açısından önemli olduğunu vurguladı. Kulaz, şunları kaydetti:

"Bakanlığımızın başlattığı 'Geleceğe Miras Projesi' kapsamında, mezarlığın farklı alanlarında kazı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Toprağın yüzeyini kaldırdıkça daha önce görünmeyen mezar taşları gün yüzüne çıkıyor. Ayrıca, zemin altında kalan nitelikli sanduka mezarlar da tespit ediliyor. Şahideleri kırılmış veya bozulmuş bu mezarlara müdahale ederek restorasyon çalışmalarını başlatıyoruz."

Mezar Taşları Restore Ediliyor

Toprak altından çıkarılan mezar taşlarının bir kısmı kırılmış veya hasar görmüş olsa da, uzman ekipler bu taşları onararak tarihi dokuyu koruma çalışmalarını sürdürüyor. Kazı ve restorasyon çalışmaları, Selçuklu dönemi kültür ve sanatının günümüzle buluşmasına olanak tanıyor.