Peygamberler Şehri olarak anılan Şanlıurfa’nın Balıklı Gölü, 150 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğinde olan, derinliği 3 ile 5 metre arasında değişen, içinde barındırdığı sazan balıklarıyla efsanelere konu olan bir göldür.
Balıklı Göl’de bulunan balıkların yöre halkı tarafından kutsal olduğuna inanılır. Bu yüzden yöre halkı asla o balıkları yemez ve aksine balıklara saygı duyar. Aktarılan rivayete göre; Hz. İbrahim ateşe atıldığı anda büyük bir mucize gerçekleşir ve bir anda her yer güllük gülistanlık bir bahçeye dönüşür. Bu olayın bugünkü Balıklı Göl’ün bulunduğu alanda gerçekleştiğine inanılır. Dini bayramlar ve İslam’In kutsal gecelerinde Şanlıurfa halkı göle akın eder.
Balıklı Göl’e yakın bir yerde Hz.İbrahim’in doğduğu mağara da bulunmaktadır. Bilindiği üzere Hz. İbrahim üç semavi din tarafından ataları olarak kabul edilir. Dolayısıyla Hz. İbrahim’in doğduğu mağara da ziyaretçilerin akınına uğrayan bir noktadır.
Şanlıurfa için Balıklı Göl, kentin turizm potansiyeli açısından adeta bir çekim merkezidir. Şanlıurfa’ya gidenlerin mutlaka ziyaret ettiği göl, Halil-ür Rahman Gölü’nün hemen güneyinde, Urfa Kalesi’nin önünde bulunmaktadır. Rivayete göre, Hz.İbrahim ateşe atıldığında Nemrut’un kızı Zeliha da kendini ateşe atar. Zeliha’nın düştüğü yer de o anda göle dönüşür.